ΑΠΟΦΑΣΗ για τη Χρυσή Αυγή: Ιστορική ημέρα για τη Δημοκρατία – Ένοχοι για εγκληματική οργάνωση Μιχαλολιάκος και βουλευτές

Ενοχα για εγκληματική οργάνωση έκρινε το Δικαστήριο τα πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, σε μια ιστορική απόφαση.

Επτά εξ αυτών (Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Ηλίας Παναγιώταρος, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής) κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ και οι 18 κατηγορούμενοι (πολιτικά στελέχη και μέλη) καταδικάστηκαν για ένταξη.

Η καταδίκη των επτά για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης καθιστά σημαντική την πιθανότητα να οδηγηθούν στη φυλακή.

Νωρίτερα, ενοχος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και το σύνολο των κατηγοριών που του είχαν αποδοθεί κρίθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς, στην πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου που ανακοινώθηκε. Από τους υπόλοιπους 17 για την ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε μέλη του ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν και οι τέσσερις κατηγορουμένοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως και οι πέντε, με την ίδια κατηγορία, για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων.

Συγκεκριμένα

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ 

Ένοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΑΛΛΙΕΡΓΑΤΕΣ

Ένοιχοι και οι 5 για απόπειρα ανθρωποκτονίας

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

Ένοχοι και οι 4 για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Πιο αναλυτικά:

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ 

Ένοχος ο Ρουπακιάς και 15 για συνέργεια από τους 17

Δύο αθωώσεις λόγω αμφιβολιών

Ιωάννης Άγγος (κατηγορίες: ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, απλή οπλοκατοχή),

Μάριος – Αναστάσιος Αναδιώτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),

Γεώργιος Δήμου (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα),

Ιωάννης Καζαντζόγλου (ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και οπλοκατοχή),

Ελπιδοφόρος Καλαρίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Ιωάννης Κομιανός ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Κωνσταντίνος Κορκοβίλης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Αναστάσιος Μιχάλαρος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και οπλοκατοχή),

Γεώργιος Πατέλης (διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),

Γεώργιος Ρουπακιάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Σταύρος Σαντοριναίος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),

Γεώργιος Σκάλκος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα)

Γιώργος Σταμπέλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Γεώργιος – Χρήστος Τσακανίκας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα και απλή οπλοκατοχή),

Λέων Τσαλίκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Αθανάσιος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργια ανθρωποκτονία Φύσσα),

Νικόλαος Τσόρβας (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα),

Αριστοτέλης Χρυσαφίτης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα).

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ ΑΛΛΙΕΡΓΑΤΕΣ 

ΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ

Δημήτριος Αγριογιάννης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Μάρκος Ευγενικός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Θωμάς Μαριάς (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης),

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, παραβίαση οικιακής ειρήνης και βλασφημία),

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές και παραβίαση οικιακής ειρήνης).

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΑΦΙΣΟΚΟΛΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ 

ΕΝΟΧΟΙ ΟΛΟΙ

Κυριάκος Αντωνακόπουλος (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Ιωάννης Καστρινός (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Αναστάσιος Πανταζής (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές, οπλοφορία, οπλοχρησία),

Χρήστος – Παύλος Χατζηδάκης (ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα ανθρωποκτονίας, φθορές οπλοφορία, οπλοχρησία).

 

Το χρονικό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα – Newsbeast

Η δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013 ήταν αυτή που σήμανε την αρχή του τέλους για το «ξήλωμα» της Χρυσής Αυγής.

Λίγες ημέρες μετά ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Δένδιας διαβιβάζει 32 φακέλους για διάφορα εκκρεμή αδικήματα στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. ΟΙ δικογραφίες συνενώνονται και «ξαναδιαβάζονται» υπό το πρίσμα πλέον της τέλεσης του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης μετά την εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που έδωσε η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης που ανέλαβε την έρευνα καλεί στο πλαίσιο αυτής πολιτικούς , δημοσιογράφους ενώ εμφανίζονται και οι δύο πρώτοι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ούτε μία εβδομάδα μετά, ο κ. Βουρλιώτης προχωρά στην άσκηση της ποινικής δίωξης για το κακούργημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Καθώς το αδίκημα είναι διαρκές ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου και το πρωί της 28ης Σεπτεμβρίου 2013 αρχίζουν οι συλλήψεις 31 προσώπων. Μεταξύ αυτών, ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και οι βουλευτές του κόμματος Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Νίκος Μίχος και Ηλίας Παναγιώταρος.

Την κύρια ανάκριση αναλαμβάνουν αρχικώς οι πρόεδροι πρωτοδικών Σπύρος Γεωργουλέας και Χρήστος Παπακώστας οι οποίοι με σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα κρίνουν προφυλακιστέους τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά και Γιάννη Λαγό. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφήνονται οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Από την ανακρίτρια Πειραιά είχε ήδη οδηγηθεί στη φυλακή μετά την απολογία-ομολογία του ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς.

Στη συνέχεια η δικογραφία, λόγω μείζονος σπουδαιότητας κατόπιν απόφασης της Ολομέλειας του Εφετείου, φεύγει από την Ευελπίδων και ανατίθεται σε δύο ανώτερες δικαστίνες: την Ιωάννα Κλάπα και τη Μαρία Δημητροπούλου. Στο πλαίσιο της ανάκρισης οι εφέτες ειδικές ανακρίτριες συγκεντρώνουν πλήθος στοιχείων για τη δράση της Χρυσής Αυγής και των μελών της Οργάνωσης που οδηγεί στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενους 30 κατηγορούμενους, μεταξύ αυτών και μεγαλοστελέχη της Χρυσής Αυγής.

Τον Ιούλιο του 2014 η ανάκριση ολοκληρώνεται και η δικογραφία περνάει στα χέρια του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο εισαγγελικός λειτουργός υποβάλλει την πρότασή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Μέσα στις 700 και πλέον σελίδες που αυτή αριθμεί ο κ .Ντογιάκος περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ένα πολιτικό κόμμα ακόμα και όταν εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο από εκλεγμένους βουλευτές, μπορεί να μετατραπεί ή να λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, προτείνοντας την παραπομπή σε δίκη 70 ατόμων. Επικαλούμενος το αποδεικτικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί αναλύει όχι μόνο την ιεραρχική δομή αυτής αλλά και τους τρόπους με τους οποίους λειτουργούσαν τα μέλη της. «…Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία , υπό το μανδύα του πολιτικού κόμματος , επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της Δημόσιας τάξης. Στην περίπτωση αυτή, η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την οποιανδήποτε προσβολή , διακινδύνευση ή βλάβη των έννομων αγαθών των πολιτών αλλά και των εννόμων συμφερόντων του Κράτους…Σκοπός της όλης παράνομης δραστηριότητας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης ήταν η , με κάθε τρόπο , ακόμα και με τη χρήση βίας , επιβολή σε τρίτους των πολιτικών θέσεων , απόψεων και θεωριών των ηγετικών στελεχών της καθώς και η « τιμωρία » στοχοποιημένων ατόμων με διαφορετικές πολιτικές , ιδεολογικές και κοινωνικές επιλογές και αντιλήψεις. Ασφαλώς δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε πολίτης να υφίσταται ποινικές κυρώσεις εξ αιτίας των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων, ιδεών και θεωριών που ο ίδιος πρεσβεύει , καθόσον το φρόνημα και μόνο αυτό δεν διώκεται. Όταν όμως επιχειρεί την επιβολή τους σε άλλους δια της βίας , οι βίαιες πράξεις του , ως μέσον επιβολής των ιδεών του , δεν είναι δυνατόν να μείνουν ατιμώρητες. Πολλώ δε μάλλον , όταν με τον τρόπο αυτό ενεργεί πολιτικός ή κομματικός φορέας ή σχηματισμός , μέσω των μελών ή στελεχών του , τα οποία ελέγχει και καθοδηγεί με τους κατάλληλους κομματικούς μηχανισμούς που διαθέτει. Σε περίπτωση δε που συντρέχουν οι απαιτούμενες από το νόμο προυποθέσεις , κάθε πολιτικό κόμμα ασφαλώς και είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί «εγκληματική οργάνωση » , είτε στο σύνολό του , είτε ως προς τα επί μέρους εκείνα πρόσωπα , τα οποία με την κάλυψη του πολιτικού μανδύα ενεργούν κατά τρόπο ποινικά κολάσιμο. Υπέρτατος , συνταγματικά κατοχυρωμένος και ασφαλώς επιβεβλημένος σκοπός λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και κάθε άλλου πολιτικού θεσμού είναι η απόλυτη προστασία, εξυπηρέτηση και ανόθευτη λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και όχι η , με οποιονδήποτε τρόπο , φαλκίδευσή του , πολύ δε περισσότερο όταν κάτι τέτοιο επιδιώκεται ή επιτυγχάνεται με πράξεις βίας.».

Η πρόταση υιοθετείται από το Συμβούλιο Εφετών με μειοψηφία του εφέτη Νίκου Σαλάτα ο οποίος, επικαλούμενος τη Σύμβαση του Παλέρμο, εκφράζει την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται στην προκειμένη περίπτωση το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης καθώς δεν προκύπτει οικονομικό όφελος για τους εμπλεκόμενους.

Η δίκη αρχίζει στις 15 Απριλίου του 2015 με 68 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο.. Μεταξύ αυτών, για πρώτη φορά, όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά δικαστικά χρονικά, περιλαμβάνεται σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα ενός κόμματος που εκλέχτηκε και εισήλθε τρεις φορές στη Βουλή ενώ εκπροσωπήθηκε και στην Ευρωβουλή.

Η Μάγδα Φύσσα, η μάνα του αδικοχαμένου μουσικού που δεν έλειψε καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης.

 

SHARE