Από οργάνωση…σκίζουμε! Στο Μάτι Αστυνομία – Πυροσβεστική δεν επικοινωνούσαν!

 

Καμία επικοινωνία με την Πυροσβεστική για την εξέλιξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου δεν είχε η Αστυνομία. Οι αξιωματικοί που εκτελούσαν χρέη εκφωνητή στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ τηλεφωνούσαν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όμως κανείς δεν απαντούσε σε κανέναν από τους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Καθημερινή».

Τα παραπάνω δεν προκύπτουν από προφορικές μαρτυρίες αστυνομικών, αλλά από επίσημα έγγραφα τα οποία πρόκειται να σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, στο πλαίσιο της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Στην έλλειψη ενημέρωσης της ΕΛ.ΑΣ. από την Πυροσβεστική είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας Γιάννης Κατσιαμάκας. «Η Πυροσβεστική δεν μας έδωσε καμία ενημέρωση ούτε για την επικινδυνότητα ούτε για την κατεύθυνση της πυρκαγιάς. Μέχρι τις 18.10 το απόγευμα που η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος δεν είχαμε καμία ενημέρωση», είχε επισημάνει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τις αναφορές των αξιωματικών που το βράδυ της 23ης Ιουλίου εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Τα σχετικά έγγραφα τέθηκαν υπόψη της «Κ» και αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι η Πυροσβεστική δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την ένταση και την πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εκφωνητές της ΓΑΔΑ δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής, καθώς ουδείς απαντούσε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης.

Σε υπηρεσιακό έγγραφο, μάλιστα, επισημαίνεται ότι η μόνη επικοινωνία της ΓΑΔΑ με στέλεχος της Πυροσβεστικής ήταν όταν ένας πυροσβέστης τηλεφώνησε στο «100» προκειμένου να ενημερώσει για εγκλωβισμένα άτομα σε σπίτι στον Νέο Βουτζά. «Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την Πυροσβεστική για τη φωτιά ούτε αίτημα για συνδρομή ή παροχή βοήθειας. Η ενημέρωση του κέντρου γινόταν μόνο από αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο». Στη δεύτερη αναφορά, αντίστοιχα, ο υπογράφων αναφέρει ότι «τηλεφωνήσαμε στους πέντε τηλεφωνικούς αριθμούς που λειτουργούν στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής χωρίς ποτέ να λάβουμε απάντηση».

Αδυναμία επικοινωνίας

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στο διάστημα που μεσολάβησε από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι μέχρι σήμερα, αναφορικά με δυσλειτουργίες στις μέσω ασυρμάτου επικοινωνίες τόσο των αστυνομικών όσο και των πυροσβεστών. Σε απόρρητη αναφορά που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Κ», αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης που συμμετείχε σε απεγκλωβισμούς κατοίκων από φλεγόμενα σπίτια στον Νέο Βουτζά αναφέρει ότι επικοινωνούσε με τη ΓΑΔΑ μέσω τηλεφώνου, «καθώς από το σύστημα ασυρμάτων δεν υπήρχε επικοινωνία λόγω ανύπαρκτου σήματος». Στελέχη της Πυροσβεστικής αντιστοίχως αποκάλυψαν ότι υπήρχε αδυναμία επικοινωνίας των πυροσβεστών με τον πιλότο του ελικοπτέρου Erickson, με συνέπεια να μην μπορούν να κατευθύνουν τις από αέρος ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, 36 ενήλικοι και ένα παιδί που υπέστησαν εγκαύματα συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ στους 91 ανέρχονταν έως χθες το βράδυ οι νεκροί από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

SHARE