Απελευθέρωση από την καραντίνα με το “σταγονόμετρο” – Το σχέδιο για σχολεία, μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, καφέ, εστιατόρια, ξενοδοχεία

Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των 28 λοιμωξιολόγων για να συζητήσει τις τελικές προτάσεις προς την κυβέρνηση τόσο για την μετάβαση στην επόμενη μέτρα, όσο και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται. Ανάλογες συνεδριάσεις, για το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, γίνονται και στο Μαξίμου.

Την ανακοίνωση του σχεδίου μετάβασης στην νέα  κανονικότητα θα κάνει ο Πρωθυπουργός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στις 27 Απριλίου θα επαναλειτουργήσουν υποθηκοφυλακεία, πρωτοδικεία και ειρηνοδικεία και ως μια κίνηση τόνωσης του συλλογικού ηθικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες  που δεν είναι αποφάσεις οριστικές:

Στις 4 Μαΐου θα ανοίξουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και μικρά καταστήματα λιανεμπορίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρει σταδιακά εμπρός η οικονομία, αλλά, ταυτόχρονα να βελτιωθεί και η ψυχολογία των πολιτών. Το άνοιγμα θα συνοδευτεί από συγκεκριμένα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως η χρήση μάσκας και η εξυπηρέτηση συγκεκριμένου αριθμού πελατών ανάλογα τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος.

Στις 11 Μαΐου αναμένεται η επανέναρξη των μαθημάτων για την Γ’ Λυκείου
και η διεξαγωγή των Πανελληνίων εξετάσεων στα τέλη Ιουνίου και έχει ήδη γίνει η προετοιμασία για την αύξηση των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν για να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις μεταξύ των εξεταζόμενων. Οι άλλες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια θα ανοίξουν αργότερα,  ενώ, νηπιαγωγεία και δημοτικά το πιθανότερο είναι να παραμείνουν κλειστά.

Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες αναμένεται να ανοίξουν στα τέλη Μαΐου μόνο με τραπεζάκια έξω και με περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων ώστε να υπάρχουν οι κατάλληλες αποστάσεις.

Καμία απόφαση προς το παρόν για μεταφορές και  τουρισμό.  Για τις μαζικές μετακινήσεις αναμένεται να θεσπιστούν συγκεκριμένα μέτρα ασφάλειας, ενώ το πιο δύσκολο κομμάτι είναι οι αερομεταφορές, που αποτελούν και κλειδί για τον τουρισμό. Η «έξυπνη λύση» που συζητείται, αλλά απαιτεί συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο, είναι η μαζική χρήση των τεστ. Δηλαδή, η πραγματοποίηση γρήγορου τεστ για τον κορωνοϊό τόσο στην χώρα αναχώρησης, όσο και στην χώρα άφιξης. Απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η άμεση δημιουργία ενός αξιόπιστου γρήγορου τεστ και η προμήθεια των αναγκαίων ποσοτήτων.
Πάντως, επειδή το βάρος θα δοθεί στον εσωτερικό τουρισμό, σχεδιάζονται οι κανόνες που θα διέπουν την λειτουργία όσων ξενοδοχείων ανοίξουν και των οργανωμένων πλαζ.

ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 65 ΕΤΩΝ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

 

SHARE