Απειλές Τραμπ για δασμούς 100% σε σκωτσέζικο ουίσκι, γαλλικό κονιάκ και τυρί, ισπανικό λάδι

Το ενδεχόμενο επιβολής δασμών  100% σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αγαθών που είχαν εξαιρεθεί από προηγούμενα ανάλογα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ εξετάζουν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαμάχης με την Ευρώπη για το ζήτημα της Airbus. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στην ανάγκη να σταματήσει τις παράτυπες κρατικές ενισχύσεις – επιδοτήσεις προς τον ευρωπαϊκό κολοσσό των κατασκευαστών αεροσκαφών.

Στοχοποιούνται το ιρλανδικό και το σκωτσέζικο ουίσκι, το γαλλικό κονιάκ, το ισπανικό ελαιόλαδο, το γαλλικό τυρί, γερμανικά μαχαίρια, καθώς και πορτογαλικά φιλέτα ψαριού.

 

Το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου των ΗΠΑ για το Εμπόριο έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη νέα λίστα με ευρωπαϊκά προϊόντα για τα οποία εξετάζει την πιθανότητα επιβολής δασμών.

Νωρίτερα εντός του έτους, το Γραφείο είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστες που περιελάμβαναν ευρωπαϊκά προϊόντα συνολικής αξίας 10 δισ. δολ. σε ετήσια βάση. Τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον προχώρησε σε επιβολή δασμών 10% στα μεγάλα πολιτικά αεροσκάφη και 25% σε αγροτικά προϊόντα από την Ευρώπη.

Τραμπ: Καταλήξαμε σε συμφωνία με Κίνα- Δεν θα επιβληθούν περαιτέρω δασμοί

 

 

SHARE