Απάτη εργοδοτών με τις αναστολές: Δηλώνουν αναστολή, οι εργαζόμενοι δουλεύουν, το κράτος πληρώνει το μηνιάτικο 534 ευρώ

Γκρίνια στην αγορά και …δάκρυ σε πρωτοσέλιδα για το γεγονός ότι “κόπηκαν” 6 στις 10 αιτήσεις για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6. Το…λεφτόδεντρο δεν …κάρπισε για πολλούς αιτούντες. Γιατί;
Πέρα από τις σαφείς προυποθέσεις που καλώς ή κακώς βάζει ο νόμος για να είναι κάποιος δικαιούχος της Επιστρεπτέας, βρισκόμαστε μπροστά σε μία απάτη καραμπινάτη χιλιάδων εργοδοτών!
Έβγαζαν και βγάζουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης, οι εργαζόμενοι δουλεύουν  κανονικότατα στην εταιρεία ή με τηλεργασία και το κράτος πληρώνει τα 534 ευρώ μηνιάτικο. Κόστος μισθοδοσίας μηδέν για τους απατεώνες.
Πάντως, αρκετοί, λιγότερο απατεώνες, έδιναν και δίνουν στους εργαζόμενους τα κρατικά 534 ευρώ και σε αυτά προσθέτουν τα τυχόν παραπάνω του μισθού, δίνοντας τα, μαύρα.
Να γιατί το κράτος δίνει και πολλοί γκρινιάζουν πως …τους άφησε στην τύχη τους. Απλά, γιατί το χρήμα δεν πάει εκεί που πρέπει, καθώς το καπαρώνουν τα λαμόγια της …επιχειρηματικότητας!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία: Μείωση 12% σημείωσε ο όγκος των αναστολών συμβάσεων εργασίας για το επίδομα 534 ευρώ τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, πτώση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο σύστημα της προαναγγελίας, που στόχο είχε την πάταξη των «μαϊμού» αναστολών. Οι εργαζόμενοι που δηλώθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο υπολείπονται κατά περίπου 75.000 από τους μισθωτούς που ήταν οι δικαιούχοι σε αναστολή τον Ιανουάριο του 2021. 
Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, πρόκειται κατά κύριο λόγο για τις ψευδεπίγραφες αναστολές συμβάσεων, που δηλώνονταν από εργοδότες οι οποίοι απασχολούσαν κανονικά τους μισθωτούς τους, αλλά τους δήλωναν εκ των υστέρων, στο τέλος του μήνα, σε αναστολή σύμβασης με στόχο να μετακυλήσουν το σύνολο του μισθολογικού τους κόστους στο κράτος. 
Τον περασμένο Ιανουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας 623.557 εργαζόμενοι. Αντίστοιχα τον Φεβρουάριο δηλώθηκαν σε αναστολή σύμβασης – σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία – περίπου 548.400 εργαζόμενοι. Αυτό σημαίνει πως οι αναστολές Φεβρουαρίου ήταν κατά 75.000 περίπου λιγότερες.
Για τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για το επίδομα 534 ευρώ του Φεβρουαρίου εκτιμάται πως θα απαιτηθούν περίπου 250 με 270 εκ. ευρώ, όταν για τις αποζημιώσεις Ιανουαρίου είχαν απαιτηθεί 306 εκ. ευρώ, δηλαδή 30 – 50 εκ. ευρώ λιγότερα..
Εν ολίγοις, μόλις σε ένα μήνα, με το “κόλπο” των εκ των υστέρων δηλώσεων, στο τέλος του μήνα, μπήκαν σε τσέπες επιχειρηματιών της αρπαχτής 30-50 εκατ. ευρώ…
Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]
SHARE