Απάντηση Γιούνκερ στους δασμούς Τράμπ: Θα μπλοκάρω το αμερικάνικο ουίσκι

 

Μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής – Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ, απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει η Ευρώπη απέναντι στους δασμούς που θα επιβάλει ο Ντ.Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο,  είπε πως «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν απειλούνται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι θέσεις εργασίας».

Η ΕΕ, είπε,  ετοιμάζει αντίμετρα αναφορικά με τα δικαιώματα εισαγωγής αμερικανικών προϊόντων, όπως των Harley-Davidson, του (αμερικανικού ουίσκι) μπέρμπον και των τζιν Levi’s.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που επικαλείται το Reuters, ένα άλλο αντίμετρο που εξετάζεται θα στοχεύει συγκεκριμένα τις ΗΠΑ, ώστε να «εξισορροπηθεί» το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εξαγωγές χάλυβα στις ΗΠΑ από χώρες της ΕΕ το 2017 ήταν αξίας 5,3 δισ. ευρώ (6,53 δισ. δολάρια) και του αλουμινίου 1,1 δισ. ευρώ.

Αν οι αμερικανικοί δασμοί καλύπτουν όλον τον ευρωπαϊκό χάλυβα, η ΕΕ θα επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγόμενα είδη αξίας 2,8 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ. Το ένα τρίτο θα αφορά διάφορες ποιότητες χάλυβα, άλλο ένα τρίτο άλλα βιομηχανικά προϊόντα και το υπόλοιπο αγροτικά προϊόντα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η λίστα με τα προϊόντα αυτά θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στις χώρες-μέλη της ΕΕ, καθώς απαιτείται η έγκρισή τους για την υιοθέτηση του μέτρου.

SHARE