Απαγορεύτηκαν και δεν έγιναν διαδηλώσεις στη Μαδρίτη για την ημέρα της γυναίκας

Εξαιτίας της υγειονομικής κατάστασης, οι διαδηλώσεις της 8ης Μαρτίου στη Μαδρίτη για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπου συμμετέχουν παραδοσιακά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, απαγορεύτηκαν και δεν έγιναν.

Τον περασμένο χρόνο, λίγες ημέρες πριν από την επιβολή μιας πολύ αυστηρής καραντίνας, είχαν συμμετάσχει στη διαδήλωση στη Μαδρίτη περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι και τρία μέλη της κυβέρνησης, που είχαν επίσης δώσει το «παρών», είχαν διαγνωστεί λίγο μετά θετικοί στον ιό.

Σήμερα, εντούτοις, αψηφώντας την απαγόρευση, λίγες δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη διάσημη πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.

Βαρκελώνη, Σεβίλη, Βαλένθια

Παρά την πανδημία Covid-19, κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα των γυναικών διεξήχθησαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις της Ισπανίας, εκτός της Μαδρίτης

«Απομένει πολλή δουλειά να κάνουμε» προκειμένου «να βάλουμε τέλος στις προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμη», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο υπουργείο Ισότητας.

«Εάν υπάρχει κάτι όπου δεν μπορούμε να απογοητεύσουμε, αυτό είναι ο φεμινιστικός αγώνας: διακυβεύονται από αυτό η πρόοδος, η αξιοπρέπεια της χώρας μας και η οικονομική ανάπτυξη», συνέχισε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην καραντίνα και τις επιπτώσεις της, ο Σάντσεθ αναφέρθηκε σε «ένα νέο περιστατικό βίας με βάση το φύλο», που σημειώθηκε σήμερα το πρωί, κατά το οποίο μια γυναίκα μαχαιρώθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από τον πρώην σύντροφό της στη Βαλένθια (ανατολικά).

Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε την προσεχή υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου που θα ονομάζεται «μονάχα το ναι είναι ένα ναι», ένα νομοσχέδιο με επίκεντρο τη σεξουαλική βία με το οποίο θα εισαγάγεται η έννοια της ρητής συναίνεσης.

Από το 2003, όταν και ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των γυναικοκτονιών στην Ισπανία, 1.082 γυναίκες έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από συντρόφους ή πρώην συντρόφους, εκ των οποίων 45 το 2020 και 4 από τις αρχές του 2021.

SHARE