Στα 4,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το Tier II της Πειραιώς – Στο 5,5% το επιτόκιο – 350 επενδυτές και ηχηρά ονόματα

(UPD)Στα 4,5 δισ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές στο ομολογιακό Tier II, μειωμένης εξασφάλισης, της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%, σε σχέση με το 9,75% που είχε πετύχει στην πρώτη ομολογιακή έκδοση.

Η υπερκάλυψη άγγιξε τις 9 φορές το ζητούμενο ποσό ή 4,5 δισεκ. ευρώ.

Οι προσφορές προήλθαν από περίπου 350 επενδυτές, στην πλειονότητά τους ηχηρά ονόματα στο διεθνή χώρο της διαχείρισης κεφαλαίων τόσο από την Ευρώπη, όσο και από την Ασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες θετικό θεωρείται το γεγονός ότι την έκδοση στήριξαν αποφασιστικά οι συντηρητικοί επενδυτές.

Πάνω από 60% των προσφορών προήλθαν, ειδικότερα, από οίκους διαχείρισης κεφαλαίων και private banks, ενώ το ποσοστό των hedge funds ήταν της τάξεως του 20%. Κορυφαίοι οίκοι διαχείρισης χαρτοφυλακίου από Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία ήταν ανάμεσα στους επενδυτές που προσέφεραν κεφάλαια.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσό που αντλεί θα χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς του ομίλου. Η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε με το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να δοθεί και ένα θετικό σήμα από τους οίκους αξιολόγησης.

Χθες η JP Morgan έδωσε “ψήφο εμπιστοσύνης” στην Πειραιώς, τονίζοντας πως η λειτουργική ανάκαμψη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις δικαιολογούν μια πιο προσεκτική ματιά προς την τράπεζα και έτσι προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση της σύστασής της από underweight σε overweight. Η JP Morgan τόνισε ότι είναι θετική για τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση της Πειραιώς και με δείκτη P/TBV στο 0,25x και ROTE 6,3% το 2020, βλέπει περιθώριο ανόδου 41% με νέα τιμή-στόχο τα 4,20 ευρώ.

(UPD) Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο Tier II της Τράπεζας Πειραιώς μιάμιση περίπου ώρα μετά το άνοιγμα του βιβλίου, με το αρχικό guidance για το επιτόκιο να τοποθετείται κοντά στο 6% (low 6% area). Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της συστημικής τράπεζας είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στην περιοχή του 5,5%.

Ο τίτλος είναι τύπου 10ΝC5, όπως και ο προηγούμενος, δηλαδή 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στα 5 έτη, θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου

Οι Goldman Sachs International και UBS είναι Joint Global Coordinators και Joint Bookrunners, μαζί με τις Barclays, BNP Paribas, Credit Suisse και Nomura.

Ο τίτλος αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Caa3 και CCC από Moody’s και S&P αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσό που θα αντληθεί για χρησιμοποιηθεί για εταιρικούς και χρηματοδοτικούς σκοπούς του ομίλου. Η Πειραιώς θα μπορέσει να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση έτσι ώστε να προχωρήσει άμεσα με τις τιτλοποιήσεις που εξήγγειλε υπό το νέο της στρατηγικό σχέδιο, επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ αναμένεται να δοθεί και ένα θετικό σήμα από τους οίκους αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως χθες η Moody’s έδωσε εύσημα για την έκδοση Tier II της Alpha Bank τονίζοντας ότι το ομόλογο προσθέτει περίπου 105 μονάδες βάσης στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) και ανοίγει το δρόμο για να καλυφθεί ο στρατηγικός στόχος της βελτίωσης της κεφαλαιακής βάσης και της ποιότητας ενεργητικού το 2020.

Στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από το Tier II που εξέδωσε η Πειραιώς το περασμένο καλοκαίρι, μετά και την πολυ επιτυχημένη έκδοση της Alpha Bank την περασμένη εβδομάδα η οποία “πέτυχε” επιτόκιο 4,25%.

SHARE