Ανοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Σημαντική ζήτηση

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου.

Οι προσφορές ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ.

Το guidance ορίστηκε σε mid swaps+230 μ.β. Με δεδομένο ότι τα mid swaps είναι στο -0,16%, η πρώτη τιμολόγηση δείχνει επιτόκιο λίγο πάνω από το 2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ ενώ το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,8% με 1,9%, αν και το τελευταίο 24ωρο έχουν σημειωθεί πιέσεις στην αγορά.

Να σημειωθεί ότι χθες το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε ότι διόρισε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale ως αναδόχους για την έκδοση, που λήγει τον Απρίλιο του 2027.

Ο τίτλος είναι επιλέξιμος για αγορά από το έκτακτο πρόγραμμα της ΕΚΤ.

Στόχος είναι το Ελληνικού Δημοσίου είναι να ακολουθήσει τα βήματα και των υπόλοιπων πολλών χωρών οι οποίες τις τελευταίες ημέρες βγήκαν στις αγορές με ανάλογες εκδόσεις έστω και με “αλμυρά” επιτόκια, και έτσι να δηλώσει την “παρουσία” του. Ωστόσο, πιο βασικός παράγοντας είναι η ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί έχουν επεκταθεί έως το τέλος Απριλίου και είναι πιθανό να επεκταθούν και τον Μάιο- Ιούνιο, με την κυβέρνησης  να ανανεώνει συνεχώς τη λίστα της στήριξης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας χθες επισήμανε πως η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κάνει το “κουμάντο” της από άποψη διαθεσίμων.

Ο υπουργός πάντως εξήγησε πως τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για να τονώνουν την ταμειακή της θέση και στόχος είναι να μην πειραχτεί – με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει – το μαξιλάρι ασφαλείας ούτε τον Ιούνιο, καθώς έχει μεγάλη σημασία για την επόμενη μέρα και για τη διατήρηση του κύρους της χώρας στις διεθνείς αγορές. Ανέφερε επίσης πως τα κεφάλαια που θα αντληθούν είναι αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ  και πως “φιλοδοξία μας είναι να δανειστούμε ένα σημαντικό ποσό με ένα ικανοποιητικό κόστος δανεισμού”, προσθέτοντας πως θέλουμε να βγαίνουμε με πολύ μεγάλο ποσό γιατί οι ανάγκες μας δεν είναι ίδιες με αυτές άλλων χωρών.

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο μεσούσης της κρίσης

SHARE