Επιτυχής και φθηνός δανεισμός του Δημοσίου – Απόδοση στο 1,5% για το 10ετές ομόλογο – Πάνω από 5 δισ. οι προσφορές

(upd) Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το reopening του 10ετούς ομολόγου, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,5%, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.

Το guidance είχε τοποθετηθεί στο 1,55%. Οι προφορές ξεπέρασαν τα 5,4 δισ. ευρώ.

Τρεις ώρες χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η επανέκδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ αποδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών αλλά και την επιτυχία του εγχειρήματος της κυβέρνησης, να δανείσει πολύ φθηνότερα από ότι στο πρόσφατο παρελθόν.

Αρχικός στόχος ήταν άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, και τελικά το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας για 10ετές ομόλογο : Εξαιρετικά επιτυχημένη και ποιοτική έκδοση

Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι «η οικονομία της χώρας κάνει σήμερα, με επιτυχία, ένα ακόμη βήμα σύμφωνα με το σχέδιό μας. Η χώρα, με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βγήκε εφέτος, επιτυχώς, για δεύτερη φορά στις αγορές. Άντλησε, με δεκαετές ομόλογο, 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές, με επιτόκιο ύψους 1,5%. Θυμίζουμε ότι το επιτόκιο της προηγούμενης έκδοσης 10ετούς ομολόγου, στις 12 Μαρτίου 2019, ήταν στο 3,9%. Επιπροσθέτως, ως στοιχεία επιτυχίας χαρακτηρίζονται η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών.

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά ποιοτική έκδοση. Η επιτυχής αυτή κίνηση αποδεικνύει ότι η χώρα, με σχέδιο και αποφασιστικότητα, ενισχύει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές και δημιουργεί, βήμα-βήμα, τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Άνοιξε σήμερα το πρωί βιβλίο προσφορών για υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029, με στόχο την άντληση 1-2 δισ. ευρώ.

Το guidance για το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,55% ενώ το ύψος της έκδοσης προσδιορίζεται κατ’ ελάχιστον στο 1 δισ. ευρώ.

Η Αθήνα έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan να επανανοίξουν υφιστάμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2029.

Η απόδοση του τίτλου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται στο 1,385%, ενώ το σταθερό επιτόκιο του ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Μάρτιο φέτος είχε διαμοφωθεί στο 3,9% (η Αθήνα είχε αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή επισημαίνεται ότι η δανειακή στρατηγική θα στοχεύσει φέτος στη διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, στην παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας για τη διατήρηση μιας αξιόπιστης καμπύλης αποδόσεων ελληνικών κρατικών χρεογράφων, στην περαιτέρω μείωση των περιθωρίων δανεισμού καθώς και στην περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ελληνικού Δημοσίου, ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της ευρωζώνης.

Σταϊκούρας: Στόχος το χαμηλό κόστος δανεισμού

Στόχος της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου είναι να ολοκληρωθεί μα καλή διασπορά και χαμηλό κόστος δανεισμού, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις, τόνισε ότι “αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις του ΣτΕ, θα τις σεβαστούμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων”.
SHARE