Ανοίγουν τον φάκελο “μετα-μνημονιακή Ελλάδα” κεκλεισμένων των θυρών Ευρωπαίοι, ΔΝΤ, Ντράγκι στην Ουάσιγκτον

 

Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ, κεκλεισμένων των θυρών παίρνουν σήμερα σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα στο “Washington Group” που συνεδριάζει, απουσία ελληνικής εκπροσώπησης…Συμμετέχουν οι επικεφαλής των θεσμών, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδίας. 

Καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας και το πως ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ισορροπήσει τα πράγματα μεταξύ όλων των πλευρών που έχουν σημαντικές διαφωνίες – ενστάσεις για την μετα-μνημονιακή πορεία της Ελλάδας.

Θέματα της συνεδρίασης η λήξη του Μνημονίου με την τέταρτη αξιολόγηση, το πως θα γίνει δυνατόν να υπάρξει συμφωνία (μεταξύ των δανειστών) για τη ρύθμιση του χρέους, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ και η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα με το αναπτυξιακό της πρόγραμμα και τον βαθμό εποπτείας που θα ασκείται στη χώρα και την κυβέρνησή της.

Στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ οι υπουργοί κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα έχουν  σήμερα συνάντηση με τον Γάλλο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον Πορτογάλο πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ.

Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται η συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο θα συζητηθούν τα θέματα των stress test των τραπεζών, το waiver, τα “κόκκινα δάνεια”.

Το Σάββατο θα γίνει και η κατ’ιδίαν συνάντηση των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ κ. Τόμσεν θα ενημερώσει σήμερα τους δημοσιογράφους για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του και βεβαίως θα αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και στις τεχνικές συζητήσεις για το χρέος.

Με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, στόχος των δανειστών είναι, μέσα σε ήρεμο κλίμα, να κλείσει ο “μνημονιακός φάκελλος “Ελλάδα” (η οποία, σύμφωνα με τις χθεσινές επισημάνσεις τους “έχει πετύχει πολλά και δεν υπάρχει λόγος παράτασης του προγράμματος”) και να ανοίξει “ο μεταμνημονιακός φάκελλος” με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η χώρα για τα επόμενα χρόνια, εποπτευόμενη στενά.

 

ΟΙ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕΝΤΕΝΟ, ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ, ΛΑΓΚΑΡΝΤ, ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ

Μετά τον Σεντένο, διαψεύδει παράταση Μνημονίου και ο Μοσκοβισί

 

Ολαφ Σολτς: Πρόθυμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα

Λαγκάρντ: Περικοπές δαπανών αποφάσισε η κυβέρνηση, όχι το ΔΝΤ – Δεν χρειάζονται άλλες ,ναι σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις

 

SHARE