Ανοίγουν σήμερα τα καταστήματα με εποχικά είδη – Ψώνια με τον κωδικό 2 στο 13033

Ανοίγουν σήμερα το πρωί τα καταστήματα με εποχικά είδη προκειμένου να υποδεχτούν τους καταναλωτές. Οι πολίτες θα μπορούν να μεταβαίνουν για ψώνια στα συγκεκριμένα μαγαζιά με αποστολή του κωδικού 2 στο 13033 ή με συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) και να οφείλουν να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Το ωράριο των καταστημάτων αυτών, που θα λειτουργούν από σήμερα έως τις 8 Ιανουαρίου, θα ξεκινά στις 7 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ, ενώ θα τηρούνται αυστηρώς τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Η χρήση μασκών θα είναι υποχρεωτική απ’ όλους, πελάτες και εργαζόμενους, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός καταναλωτών εντός του καταστήματος.

Όπως εξήγησε τις προηγούμενες ημέρες ο γ.γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο αριθμός καταναλωτών εντός του καταστήματος ορίζεται ως εξής:

– Αναλογία ατόμων ανά τ.μ. 4/100

– Άνω των 100 τ.μ. 1 άτομο για κάθε 15 τ.μ.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό εργασίας και τους πελάτες/επισκέπτες/καταναλωτικό κοινό.

– Τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ ατόμων.

Συνίσταται η μη χρήση ανελκυστήρων. Αν η χρήση τους θεωρηθεί ωστόσο αναγκαία, η πληρότητα σε σχέση με το επιτρεπόμενο όριο θα πρέπει να είναι της τάξεως του 40%.

Σε περίπτωση ύπαρξης κυλιόμενων κλιμάκων, δεν επιτρέπεται η χρήση ανελκυστήρα παρά μόνο σε ΑΜεΑ, σε ηλικιωμένα άτομα ή για χρήση τροφοδοσίας.

Όσο για τους ΚΑΔ που ανοίγουν τη Δευτέρα υποστήριξε:

«Η Ελληνική Κυβέρνηση σε συνέχεια της εισηγήσεως του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισε την περιορισμένη και σαφώς προσδιορισμένη, ως προς τη διάρκεια και τα είδη των αγαθών πώλησης διαδικασία λειτουργίας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται αμιγώς εποχικά και έχουν ως κύριες δραστηριότητες τις παρακάτω:

– Λιανικό εμπόριο φωτιστικών διατάξεων των τύπων που χρησιμοποιούνται στα χριστουγεννιάτικα δέντρα με ΚΑΔ/47.59.56.16

– Λιανικό εμπόριο απομιμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων με ΚΑΔ/47.65.67.02

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών ειδών γενικά με ΚΑΔ/47.65.67.06

– Λιανικό εμπόριο εορταστικών, αποκριάτικων και άλλων ψυχαγωγικών ειδών κλπ με ΚΑΔ/47.65.67.07

– Τα προϊόντα που εντάσσονται στους παραπάνω 4 ΚΑΔ μπορούν να πωλούνται και από τις Υπεραγορές Τροφίμων (σουπερ μάρκετ).

– Επιχειρήσεις που διαθέτουν τους παραπάνω ΚΑΔ ως δευτερεύοντες απαγορεύεται να πωλούν τα εν λόγω προϊόντα.

– Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταβολή στοιχείων ως προς τον πρωτεύοντα ΚΑΔ μέσω της φορολογικής διοίκησης, καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων.