Ανοδική αναθεώρηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα από την Κομισιόν: Στο 2,4% φέτος

Σημαντικά αυξημένη είναι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας το 2019. Οριακά αυξημένη είναι και η πρόβλεψη της Επιτροπής για φέτος, ενώ παραμένει αμετάβλητη για το 2021.

Συγκεκριμένα, στις χειμερινές τις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,4% το 2020 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 2,3%) και θα μειωθεί στο 2% το 2021. Για το 2019, η εκτίμηση της Κομισιόν είναι ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης θα κλείσει στο 2,2%, έναντι πρόβλεψης 1,8% το περασμένο φθινόπωρο.

Στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε τις νέες προβλέψεις, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι αναμένει η τρέχουσα αξιολόγηση στο πλαίσιο της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης της ελληνικής οικονομίας θα είναι θετική, «ανοίγοντας το δρόμο για μία θετική απόφαση από το Eurogroup τον Ιούνιο σχετικά με τη δυνατότητα χρήσης των εσόδων [από τις επιστροφές των κερδών] ANFA/SMP για επενδύσεις».

Η Κομισιόν ζητεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% ή μεγαλύτερο κατά την περίοδο που αφορούν οι προβλέψεις, υπό την προϋπόθεση ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται».

Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης φέτος και το 2021 αναμένεται να είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, «με την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη να έχουν επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2019 και το διαθέσιμο εισόδημα να αυξάνεται».

Επιπλέον, η Κομισιόν εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών θα συνεχιστεί, έστω και σε μικρότερο βαθμό λόγω της μέτριας ανάπτυξης στις εξαγωγικές αγορές και της χαμηλότερης αύξησης των μεριδίων στην εξαγωγική αγορά.

Σημειώνει επίσης ότι η ανάπτυξη στο 9μηνο του 2019 διαμορφώθηκε στο 2,2% με βάση τα τελευταία στοιχεία και «οι καθαρές εξαγωγές ήταν και πάλι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2019.

Παρά τη μικρότερη ανάπτυξη σε κάποιες από τις βασικές εξαγωγικές αγορές για την Ελλάδα, η ανάπτυξη των εξαγωγών παρέμεινε στέρεη, υποδηλώνοντας περαιτέρω κέρδη στα μερίδια αγοράς, συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα.

Η ανάπτυξη το 2019 επηρεάστηκε επίσης θετικά από την ισχυρή αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης πριν από τον εθνικές εκλογές του Ιουλίου, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση και η αύξηση των επενδύσεων παρέμειναν χαμηλά. Ο τομέας των υπηρεσιών συνέχισαν να αποτελεί την κύρια πηγή ανάπτυξης τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2019. Η ανάκαμψη στον κατασκευαστικό τομέα συνέβαλε επίσης θετικά στην ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2019».

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η απασχόληση θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία τα επόμενα χρόνια και επισημαίνει ότι «η ανεργία έπεσε στο 16,6% τον Οκτώβριο του 2019, έναντι 18,5% έναν χρόνο νωρίτερα, αλλά παραμένει η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τον πληθωρισμό, η Κομισιόν προβλέπει οριακή αύξηση το 2020 στο 0,7% από 0,5% πέρυσι και μικρή περαιτέρω αύξηση στο 0,9% το 2021.

Σε επίπεδο ευρωζώνης η ανάπτυξη υπολογίζεται στο 1,2% φέτος και το 2021 (χωρίς μεταβολή σε σχέση με τις Φθινοπωρινές Προβλέψεις), ενώ οριακή ανοδική αναθεώρηση έχει γίνει για το 2019, που εκτιμάται ότι έκλεισε επίσης με ανάπτυξη 1,2%, έναντι εκτίμησης για 1,1% τον Νοέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται ετήσια ανάπτυξη 1,4% τη διετία 2020-2021 (όπως και τον Νοέμβριο) και εκτιμάται ότι την περυσινή χρονιά η ανάπτυξη έφθασε το 1,5% (έναντι εκτίμησης για 1,4% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις).

SHARE