Ανησυχία για την αύξηση των προσφύγων από Τσίπρα – Αβραμόπουλο

Τα ζητήματα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών εν όψει της θερινής περιόδου, καθώς και της επιτάχυνσης των επιστροφών προς την Τουρκία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ως προς το πρώτο ζήτημα στόχος είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενης αύξησης των ροών όσο ο καιρός βελτιώνεται. Ως προς το δεύτερο, υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσίευμα της γερμανικής Welt έκανε λόγο για δυσαρέσκεια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες όσον αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας από την ελληνική πλευρά.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα και σε αυτή συμμετείχε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

Όπως αναφέρει το Μαξίμου στην ανακοίνωση του ο κ.Τσίπρας και ο κ.Αβραμόπουλος συζήτησαν για τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα αυτό.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Συναντήθηκα σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, παρουσία του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βίτσα. Ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου, αλλά και δεδομένης της ανάγκης για έγκαιρη και μακροπρόθεσμη πρόβλεψη και προετοιμασία, υπογράμμισα ότι πρέπει να διατηρηθεί και να εντατικοποιηθεί η εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να επιταχυνθούν οι επιστροφές προς την Τουρκία, με την παράλληλη αύξηση της χωρητικότητας των προαναχωρησιακών κέντρων. Τόνισα επίσης την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων βελτίωσης και αναβάθμισης των υποδομών και της λήψης μέτρων προστασίας για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, ιδιαίτερα για την αύξηση των καταλυμάτων στέγασής τους. Τέλος, είναι σημαντική η διαρκής αξιοποίηση και απορρόφηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων που παρέχονται προς την Ελλάδα, μέσω των εθνικών προγραμμάτων».

SHARE