Ανατροπές στις τηλεπικοινωνίες – Αλλάζει χέρια η Wind, περνάει σε funds!

Περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων στην αγορά τηλεπικοινωνιών καθώς νέα κεφάλαια που δεν υπάρχουν, απαιτούνται  για την απόκτηση φάσματος συχνοτήτων, για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών στη σταθερή τηλεφωνία.

Wind και Forthnet αλλάζουν χέρια. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν και πιθανές …συνέργειες στα δύο αυτά deals.

Η ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς, αποκτά και πολιτικό – γεωπολιτικό ενδιαφέρον, καθώς οι ΗΠΑ είναι ….κάθετα αντίθετες με την παρουσία Κινέζων στην ευρωπαική αγορά. Ειδικά δε για την Ελλάδα, μόλις χθες, ο Ντόνταλντ Τραμπ, στην “θερμή” ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις 7 Ιανουαρίου αναφέρει ότι “Ο Πρόεδρος Τραμπ θα δώσει έμφαση στην σημασία της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών, ειδικά σε ό, τι αφορά το 5G, ενάντια στην κακόβουλη επιρροή στην περιοχή”

Σε ένα από τα funds που αναμένεται να καταθέσουν στις 11 Δεκεμβρίου μη δεσμευτικές προσφορές θα καταλήξει το 95% των μετοχών της Wind, που κατέχουν η Golden Tree Asset Management  και η Cyrus Capital Partners και που πωλούνται με σύμβουλο την J. P. Morgan. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι οι BC Partners, η Warburg Pincus, η Providence και η  Apollo,

Η αξία της εταιρείας αποτιμάται μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τον δρόμο για την προσπάθεια πώλησης της Wind Hellas άνοιξε η πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, ύψους 525 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου αναχρηματοδοτήθηκε παλαιότερο, και πολύ ακριβότερο, δάνειο, ενώ οι μέτοχοι έλαβαν σημαντικού ύψους μέρισμα που εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ.

 

SHARE