“Αρκούδες” στα Χρηματιστήρια το 2019 – Η κόντρες Τραμπ με Fed και Κίνα φέρνουν αναταράξεις

Η αστάθεια στη Wall Street έχει οδηγήσει τις μετοχές παγκοσμίως σε ισχυρές αναταράξεις τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα μια σειρά χρηματιστηριακών αγορών να βυθιστούν σε bear market. Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να επιδεινωθεί το νέο έτος, σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο CNBC. Η bear market έχει αρχίσει σύμφωνα με την Bank of America/Merrill Lynch, η οποία βλέπει τη Wall Street να έχει μπροστά της ένα δύσκολο εξάμηνο.

Κόκκινη η Wall με “χορηγό” τον Τραμπ – 653 μονάδες έχασε ο Dow – Βύθιση πετρελαίου στα 42,53 δολ – Ανεβαίνει ο χρυσός

 

 

Αναλυτές: Τα χειρότερα έρχονται στα χρηματιστήρια – Προβλέψεις για το 2019 από ΒofA και CNBC

Οι σημαντικοί κίνδυνοι αγοράς παραμένουν, αναφέρουν οι αναλυτές. Η Fed ενδέχεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία και για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση – που επιδεινώθηκε από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Στις ΗΠΑ, σε bear market μπήκε  ο Nasdaq Composite και ο S&P 500 βρίσκεται στο όριο, αφού έχασε σχεδόν 18% από το φετινό ρεκόρ του.
Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX της Γερμανίας και στην Ασία ο κινεζικός Shanghai Composite έχουν επίσης εισέλθει σε bear market.

Η απόφαση του Τζερόμ Πάουελ να αυξήσει για τέταρτη φορά φέτος και ένατη συνολικά από το 2015 το βασικό επιτόκιο δανεισμού στις ΗΠΑ, αλλά και  οι δηλώσεις του που άφησαν να εννοηθεί ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν το 2020, πυροδότησαν την οργή του Ντόναλντ Τραμπ.

ΝΕΑ ΚΟΝΤΡΑ ΤΡΑΜΠ-ΠΑΟΥΕΛ

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την πρόσφατη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Reserve εξέφρασε σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χρησιμοποιώντας για ακόμη μια φορά το Twitter.

“Το μόνο πρόβλημα που έχει η οικονομία μας είναι η Fed”, αναφέρει στο μήνυμα του ο Αμερικανός πρόεδρος και προσθέτει: “δεν νιώθουν την αγορά, δεν καταλαβαίνουν τους απαραίτητους εμπορικούς πολέμους ή το ισχυρό δολάριο ή ακόμα και το κλείσιμο της κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς για τα σύνορα. Η Fed είναι σαν έναν δυνατό γκόλφερ που δεν μπορεί να σκοράρει γιατί δεν έχει το άγγιγμα”.

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να δείχνει την πόρτα της εξόδου στον Πάουελ, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό για να κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών και των ειδικών της Wall Street.

«Θα ήθελα να ήμουν αισιόδοξος απλώς δεν βλέπω πολλά θετικά εκεί έξω. Νομίζω ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και ότι θα έρθουν το 2019. Είμαστε ακόμη στο πρώτο μισό μιας παγκόσμιας bear market και αναμένεται συνέχεια το επόμενο έτος», αναφέρει ο Mark Jolley, της CCB International Securities.

O μεγάλος κίνδυνος όπως εξήγησε είναι από την επιδείνωση των συνθηκών στις πιστωτικές αγορές. Για τις επιχειρήσεις θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να εξυπηρετούν τα χρέη τους, κάτι που σημαίνει ότι θα έρθουν υποβαθμίσεις και ενδεχομένως και περισσότερες στάσεις πληρωμών. Μία τέτοια εξέλιξη θα διαχυθεί βεβαίως και στις αγορές μετοχών.

«Το βασικό μου σενάριο είναι ένα πιστωτικό γεγονός, που θα βαρύνει περαιτέρω στις διεθνείς αγορές και ειδικά σε τομείς ανάπτυξης, όπως αυτός της τεχνολογίας» τόνισε. «Δεν είμαι σίγουρος ότι έχουμε φτάσει στον πάτο. Υπάρχει ενδεχόμενο για νέα μεγάλη πτώση» προειδοποίησε.

Τους φόβους των επενδυτών εντείνει βεβαίως και ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας στο εμπορικό πεδίο.

Η bear market έχει αρχίσει σύμφωνα με την Bank of America/Merrill Lynch, η οποία βλέπει τη Wall Street να έχει μπροστά της ένα δύσκολο εξάμηνο.

Ο Stephen Suttmeier, στρατηγικός αναλυτής της BofA/ML, υποστηρίζει αυτήν την εκτίμηση του σε δύο γραφήματα του S&P 500.
Αυτά τα γραφήματα υποδεικνύουν ότι οι μετοχές βρίσκονται εν μέσω bear market και ότι η διόρθωση είναι βαθύτερη.
Θα μπορούσαν να δούμε τον S&P 500 ακόμη και στις 2.300 μονάδες, ανέφερε ο Suttmeier, ο οποίος τόνισε ότι αυτά τα επίπεδα δείχνουν πτώση πάνω από 20% από τα υψηλά όλων των εποχών της 21ης Σεπτεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή, το Dow και το S&P 500 βρίσκονται στη λήξη του χειρότερου έτους σε μια δεκαετία.
“Πιστεύουμε ότι οι αγορές μετοχών έχουν τοποθετηθεί για να συνεχίσουν αυτή την κυκλική αγορά bear ή να οδηγηθούν σε περαιτέρω διόρθωση”, είπε.

Παρά τα απαισιόδοξα σήματα από την τεχνική ανάλυση, ο Suttmeier δεν εκτιμά ότι αυτή η διόρθωση θα ακολουθηθεί από μία ύφεση, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως η τρέχουσα bear market δεν θα είναι ανάλογη αυτής που είδαμε το 2007 με 2009 όπου η πτώση άγγιξε το 50%.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η bull market θα επιστρέψει. Είναι πιθανό να υπάρξουν κυκλικές bear markets, οικονομική επέκταση και συρρίκνωση, μέσα σε μία κυκλική bull market, όπως υπογράμμισε.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν είχε χθες (τοπική ώρα) τηλεφωνική επικοινωνία με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να τονώσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εν μέσω αναταραχής στην αγορά, σημειώνει το δίκτυο CNBC.

«Όλες οι τράπεζες επιβεβαίωσαν ότι είναι διαθέσιμη άφθονη ρευστότητα για δανεισμό προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου. Ο Μνούτσιν μίλησε με τους επικεφαλής των J.P. Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία και εύρωστη δραστηριότητα από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο Μνούτσιν στην ανακοίνωση.

SHARE