Ανακοινώθηκαν 38 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Σύνολο 228

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 38 νέα κρούσματα κορωνοϊού, και στο σύνολο πλέον ανέρχονται στα 228 σε όλη τη χώρα, ενώ έχουν σημειωθεί τρεις θάνατοι.

Τρεις οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορονοιό

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας, τα 22 κρούσματα είναι «εγχώρια», δηλαδή πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα από τα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Οι 57 ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ οι 5 είναι διασωληνωμένοι. Εξιτήριο από τα νοσοκομεία έχουν λάβει 8 άτομα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση του κ.Τσιόδρα τα «ορφανά« κρούσματα ήταν 11, εκ των οποίων τα 9 στην Αθήνα. Σήμερα, τα κρούσματα αυτής της κατηγορίας διπλασιάσθηκαν και τα περισσότερα εντοπίζονται και πάλι στην Αθήνα. Όπως είπε μάλιστα, ο κ.Τσιόδρας η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων είναι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο, αφού κάθε ένα «ορφανό» μπορεί να αποτελέσει μια εστία διάδοσης του κορωνοϊού.

Το 51% των κρουσμάτων σημειώνονται σε άτομα που είναι ηλικίας 65 ετών και πάνω. Επίσης, συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για τον ιό. Έχουν θεσπιστεί πιο αυστηρές προϋποθέσεις για να γίνεται η εργαστηριακή ανάλυση.

O Σωτήρης Τσιόρδας συνέστησε επίσης ψυχραιμία, καθώς και να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ. Κι εδώ συνιστάται να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων όταν σχηματίζονται ουρές, ενώ τα ΜΜΜ να κυκλοφορούν ιδανικά με το 50% της χωρητικότητάς τους.

Για όσους δε χρειάζονται φάρμακα, και ειδικά για τους ασθενείς με χρόνια νόσο, ο γιατρός πρότεινε να πηγαίνουν να τα παίρνουν οι συγγενείς τους και όχι οι ίδιοι, ενώ συνέστησε επίσης να ακολουθείται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ανέφερε επίσης ότι οι καπνιστές θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο διότι υπερεκφράζουν έναν υποδοχέα τον οποίο χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει το σώμα.Ο Σωτήρης Τσιόρδας αναφέρθηκε σε ένα πειραματικό φάρμακο για τον ιό, το οποίο πάντως δεν έχει δείξει καταλυτικά αποτελέσματα στην Αμερική. Ωστόσο, υπάρχει μια διαδικασία εισαγωγής του στην Ελλάδα.

Τέλος, ο λοιμωξιολόγος θεωρεί ότι δεν έχουμε φθάσει ακόμα στην «τροχιά» της Ιταλίας, αλλά ακόμα είναι νωρίς να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη διασπορά των κρουσμάτων.

SHARE