Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τη Ναυτεμπορική – Ευθύνες στους εκδότες της

 

Η Ναυτεμπορική ιδρύθηκε το 1924, από τους αδελφούς Αθανασιάδη σηματοδοτώντας την εμφάνιση του οικονομικού τύπου στην Ελλάδα. Η πρώτη έκδοσή της ήταν με τον τίτλο «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον» στις 4 Απριλίου του 1924 με έδρα τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της κατοχής διέκοψε την έκδοσή της και επανεκδόθηκε στις 8 Μαρτίου του 1945. Στις 2 Αυγούστου του 1948 μετονομάστηκε σε «Ναυτεμπορική» και μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα όπου και συνεχίζεται έκτοτε η έκδοσή της.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Τρίτη, 2 Ιουλίου 2019

Μια ακόμα ιστορική εφημερίδα η «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» οδηγείται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Η Τράπεζα EUROBANK κατέθεσε σχετική αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η οποία πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2019.

Με απόφασή της η Πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, μετά την αίτηση της Τράπεζας, έκανε δεκτή την λήψη προσωρινών μέτρων κατά της εφημερίδας «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» ανέστειλε όλες τις διώξεις και διέταξε την απαγόρευση εκποίησης, επιβάρυνσης ή διάθεσης οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου της εφημερίδας και τη διενέργεια συμψηφισμών, μέχρις ότου συζητηθεί η αίτηση για να τεθεί η εφημερίδα υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Από την αναστολή των μέτρων εξαιρούνται όλοι οι εργαζόμενοι της παραπάνω εφημερίδας, καθώς και οι τραπεζικοί λογαριασμοί της εταιρείας που είναι απαραίτητοι για την καθημερινή λειτουργία της. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων θα πρέπει να συνεχίζεται κανονικά. Αποκλειστική υπεύθυνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η εφημερίδα είναι η εκδότρια εταιρεία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο διακινούσε σενάρια εισόδου στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα τακτοποιούσε τις οφειλές και θα έδινε προοπτική. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ αλλά αντίθετα το συγκεκριμένο σενάριο χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για να ασκηθεί πίεση στους εργαζόμενους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ζητεί να υπάρχει έλεγχος στον τρόπο διάθεσης των χρηματικών εισροών της εφημερίδας και δηλώνει ότι θα είναι σύμμαχος σε όλους τους αγώνες για τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

SHARE