Ανακοινώνεται το άνοιγμα της αγοράς – Με ραντεβού και sms ένδυση, υπόδηση, κομμωτήρια, κοσμήματα – Με click away οι υπόλοιποι

Σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα κάνει τις εισηγήσεις της προς την κυβέρνηση για ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς,  με τις αποφάσεις να ανακοινώνονται το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά στην καθιερωμένη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Ο κλάδος της ένδυσης, υπόδησης, τα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης νυχιών και τα κοσμηματοπωλεία θα επαναλειτουργήσουν με τη μέθοδο των ραντεβού εντός (click in shop), ενώ με την μέθοδο click away θα ανοίξουν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι του λιανεμπορίου εκτός από τις περιοχές που βρίσκονται σε σκληρότερο lockdown.

Η μέθοδος του click in shop, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα, θα μοιάζει κατά πολύ με το click away, με τη βασική διαφορά να εντοπίζεται στο ότι ο καταναλωτής θα μπορεί να μπει μέσα στα καταστήματα και να δοκιμάσει τα προϊόντα που επιθυμεί.

Για να μπορέσει, όμως, να το κάνει θα πρέπει αρχικά να κλείσει ραντεβού με το εκάστοτε κατάστημα και να λάβει στο κινητό του ένα μήνυμα με τις λεπτομερείς σχετικά με το ραντεβού.

Θα υπάρχει, σύμφωνα με το MEGA, όριο στο πόσο χρόνο θα μπορούν να περάσουν οι καταναλωτές στα καταστήματα, ενώ κάθε αντικείμενο που δοκιμάζουν και δεν αγοράζουν, θα αποστειρώνεται για να είναι έτοιμο για τον επόμενο πελάτη.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε άρση περιοριστικών μέτρων συνεπάγεται κίνδυνο, ωστόσο, επισήμαναν ότι για λόγους κοινωνικούς και οικονομικούς απαιτείται η ιεράρχηση των ανοιγμάτων κάθε δραστηριότητας.

Διαδικτυακή συζήτηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας

Δραματική έκκληση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου απηύθυνε ο Σταύρος Καφούνης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για ώρα μηδεν για το εμπόριο, και προειδοποίησε ότι μία στις δύο επιχειρήσεις κινδυνεύει να μην ανοίξει..

Ο Στ. Καφούνης πρότεινε να επαναλειτουργήσει το εμπόριο αρχικά με click away και στη συνέχεια να εφαρμοστεί το click in shop.

Στη συνέντευξη μετείχαν και επιστήμονες, οι οποίοι ανέφεραν ότι η α[επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου από το click away κινήθηκε χαμηλά, στα επίπεδα του 4%.
Επίσης, ζήτησε τα μέτρα να έχουν και γεωγραφικό περιορισμό των μετακινήσεων για αγορές και ψώνια, μεταξύ των περιοχών.

Τι προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας

Τις προτάσεις του για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων με μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και επιτήρηση της εφαρμογής τους παρουσίασε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας.

Οι προτάσεις, όπως αναφέρεται και σε σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προβλέπουν επαναλειτουργία της αγοράς με τη μέθοδο του “click away” ώστε να εκκινήσει η εκπτωτική περίοδος και να εκτελεστούν οι ήδη ληφθείσες παραγγελίες και διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο “click in shop” αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σταύρος Καφούνης υπογράμμισε ότι η όποια απόφαση αποτελεί θέμα επιβίωσης για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ ζήτησε στο όποιο επόμενο άνοιγμα αποφασιστεί να δοθεί προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και όχι π.χ. σε κάποια από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ζήτησε επίσης η επαναλειτουργία να έχει διάρκεια και, σε περίπτωση που η χώρα βρεθεί και πάλι σε δύσκολη κατάσταση, αντί για νέο κλείσιμο του λιανεμπορίου να εξαντληθούν προηγουμένως άλλες λύσεις που είναι:

  1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των supermarkets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
  3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
  4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης “6”.
  5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.

Στη συνέντευξη μετείχαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ο οποίος ανέφερε ότι εφόσον πρέπει να κάνουμε μόνο ένα βήμα, αυτό θα πρέπει να αφορά το λιανεμπόριο ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας μεταξύ άλλων και επειδή η υγεία χρειάζεται πόρους.

Ο καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Ν.Καλιφόρνια Κωνσταντίνος Σιούτας παρουσίασε τεχνολογικές λύσεις καθαρισμού του αέρα που θα διευκολύνουν, όπως είπε, συνολικά το άνοιγμα της οικονομίας και όχι μόνο του λιανεμπορίου.

Τέλος, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τάχθηκε υπέρ της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away κατά προτεραιότητα και επέκταση στο click in shop, (που επιβαρύνει λίγο περισσότερο το επιδημιολογικό φορτίο) εφόσον εγκατασταθούν προηγουμένως φίλτρα καθαρισμού του αέρα.Ζήτησε επίσης αυστηροποίηση της αστυνόμευσης των μέτρων καθώς, όπως είπε, η τηλεργασία του 50% των εργαζομένων δεν εφαρμόζεται στην πράξη, με ευθύνη των επιχειρήσεων.

 

 

 

 

 

SHARE