Αν πιάσουν τους στόχους οι τράπεζες, μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου για Alpha

Σε κοινή γραμμή βρίσκονται τα πλάνα των ελληνικών τραπεζών καθώς ο συνολικός στόχος είναι να πιάσουν τον Ευρωπαϊκό κλάδο.

Θυμίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με ένα PE της τάξεως του 8,7x για το 2023 με κερδοφορία ROTE 8,5% και εποπτικά κεφάλαια CET1% 13,8%.

Οι Ελληνικές τράπεζες στοχεύουν σε παρόμοια νούμερα, με υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας στο 9,5% – 10% και εποπτικά κεφάλαια στο 14% εξαιρουμένης της Πειραιώς.

Οι στόχοι για τα προβληματικά δάνεια συγκλίνουν με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο από το 2023 και μετά, οπότε και θα μπορούμε να μιλάμε για μια πλήρη ομαλοποίηση του Ελληνικού τραπεζικού κλάδου.

Όπως είναι λογικό, η σύγκληση με τις Ευρωπαϊκές τράπεζες δεν έχει φανεί ακόμα στις αποτιμήσεις καθώς η αγορά περιμένει να δει και στην πράξη αν τα πλάνα των τραπεζών για την μείωση των προβληματικών δανείων βγαίνουν και κατά πόσο η οικονομική συγκυρία θα βοηθήσει όντως στην βελτίωση της κερδοφορίας.

Οι στόχοι των Ελληνικών τραπεζών όπως βλέπουμε και στον παρακάτω πίνακα είναι για κέρδη μετά φόρων μεταξύ €300 – €550 εκατ. εντός της 3ετίας.

Χωρίς να κάνουμε λοιπόν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις τράπεζες για το ποιοι στόχοι είναι επιτεύξιμοι, βλέπουμε ότι τα περιθώρια ανόδου είναι μεγάλα, εκτίμηση στην οποία συγκλίνουν και οι αναλυτές της αγοράς με τις τιμές-στόχο που δίνουν.

Ξεχωρίζει εδώ η Alpha Bank με περιθώριο ανόδου 81% προσαρμοσμένο για την επικείμενη αύξηση καθώς, από την μία πλευρά η πίεση που έχει δεχτεί η τιμή της μετοχής λόγω της αύξησης την καθιστά φθηνή, και από την άλλη είναι η τράπεζα που, λόγω του αναπτυξιακού προσανατολισμού της αύξησης, είναι αυτή που έχει ανακοινώσει το πιο εμπεριστατωμένο πλάνο.

SHARE