Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια στο 0,75% η Τράπεζα της Αγγλίας

Αμετάβλητα στο 0,75%, όπως αναμένονταν, διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκιά της, ενώ παράλληλα έσπευσε να επαναλάβει την πρόθεσή τηςγια αύξηση επιτοκίων –σε αντίθεση με τις προθέσεις των διοικήσεων της Fed και της ΕΚΤ- υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει ομαλό Brexit.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως η απόφαση για την διατήρηση των επιτοκίων στο 0,75% θα ήταν ομόφωνη, παρά το ότι δυο στελέχη της Τράπεζας έκαναν λόγο για την ανάγκη το κόστος δανεισμού να αυξηθεί νωρίτερα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας υποβάθμισε επίσης στο μηδέν την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης του β’ τριμήνου (από +0,2% που ήταν η εκτίμησή της τον Μάιο) σε τριμηνιαία βάση, τονίζοντας πως τα πτωτικά ρίσκα για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί από τον Μάιο, καθώς κλιμακώνονται οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και αυξάνεται η εκλαμβανόμενη πιθανότητα για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τόνισε πως η συνεχιζόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με σταδιακό και περιορισμένο ρυθμό, είναι απαραίτητη, υπό την προϋπόθεση πως η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα είναι ομαλή.

SHARE