Άμεσες ξένες επενδύσεις 15 δισ. αναμένει η Τουρκία το 2020 – Δηλώσεις Μπεράτ Αλμπαϊράκ

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε ότι η χώρα αναμένεται να προσελκύσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια ξένων άμεσων επενδύσεων φέτος.

Η τουρκική λίρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικό νόμισμα, καθώς οι περιφερειακοί κίνδυνοι συνεχίζονται, δήλωσε.

 

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα παραγωγής, εξαγωγής, είπε: “Οι περιφερειακοί κίνδυνοι ήταν εδώ χθες, είναι εδώ σήμερα και θα είναι αύριο εδώ”.

Τόνισε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της χώρας ήταν χαμηλότερα από τον στόχο της κυβέρνησης του 15,9%, χάρη στην “ισχυρή υποστήριξη” όλων των μετόχων και δήλωσε: “Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι η σημαντικότερη άγκυρα για το 2020 και μετά”.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το 2019 με μια μαλακή προσγείωση που “κατεγράφη στην ιστορία” και με θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η τουρκική οικονομία σημείωσε άνοδο 0,9% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019, μετά από επιβράδυνση 2,3% το πρώτο τρίμηνο και 1,6% το β τρίμηνο, σε ετήσια βάση.

Ο Αλμπαϊράκ υπογράμμισε ότι η χώρα επικεντρώθηκε σε ισορροπημένη, πειθαρχημένη και πραγματική ανάπτυξη με την υποστήριξη του μεταποιητικού τομέα της και όχι ως “τρελή ανάπτυξη ή τρελή συστολή, όπως ήταν συνηθισμένη”.

Τόνισε ότι η χώρα θα συνεχίσει να εισάγει πακέτα κινήτρων για τη στήριξη του μετασχηματισμού της εγχώριας οικονομίας.

“Τα κίνητρα θα επικεντρωθούν στην απασχόληση και θα αντικαταστήσουν τις εισαγωγές σε πολλούς τομείς και θα είναι προσανατολισμένα στις εξαγωγές”, πρόσθεσε.

Ο Αλμπαϊράκ σημείωσε ότι η απασχόληση θα επανακάμψει το 2020, καθώς η κυβέρνηση διατυπώνει δύο πρόσθετες στρατηγικές.

“Η απασχόληση είναι εκεί όπου θα δούμε τα οφέλη της διαδικασίας εξισορρόπησης με τον πιο σαφή τρόπο”, είπε.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες τα τελευταία 15 χρόνια, ο Αλμπαϊράκ είπε ότι η χώρα δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά τη σταθερότητα των τιμών, τη δημοσιονομική πειθαρχία και το κόστος δανεισμού.

SHARE