Αμερικάνικη κυριαρχία στην Α.Μεσόγειο – Η Ελλάδα στη “σωστή θέση” με Κύπρο-Ισραήλ

Οι ΗΠΑ με τη συμμετοχή τους στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ έβαλαν και …σφραγίδα, στην κυριαρχία τους στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως όσον αφορά στον ενεργειακό τομέα, βάση του μεγάλου γεωπολιτικού παιχνιδιού.

Ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Στην κοινή δήλωση ΗΠΑ, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στην Ιερουσαλήμ. αναφέρεται ότι οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους αφιέρωση στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον μηχανισμό της Τριμερούς συνεργασίας, τονίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.

“Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη συνεργασία, να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αντισταθούν σε κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή” τονίζεται.

Τέλος, καλωσορίζουν την τελευταία ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και της προοπτικής να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η συνεργασία των τριών χωρών έγινε στρατηγικής σημασίας κάτι που επιβεβαιώνει η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών.

«Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας», είπε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε ότι η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για υπέροχη στιγμή και ευχαρίστησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για την ιστορική σύνοδο στην Ιερουσαλήμ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του Μάικ Πομπέο, η οποία δίνει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την πλευρά του χαρακτήρισε εταίρους στον τομέα της Ενέργειας και της Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε στο Twitter την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση.

 «Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Κύπρου συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Pompeo υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ για τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενισχυμένης συνεργασίας.
Οι ηγέτες αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία στη περιοχή, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και την ασφάλεια και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε εξωτερική κακόβουλη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Καλωσορίζουν την πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των δυνατοτήτων που παρέχει στην ενεργειακή συνεργασία και στη διεύρυνση των πηγών άντλησης ενέργειας».

Ο ΑΓΩΓΟΣ EAST MED

Η συμμετοχή Πομπέο αποτελεί μια ξεκάθαρη στήριξη των ΗΠΑ στον αγωγό ΕastMed και παράλληλα ένα ισχυρό μήνυμα προς Ρωσία και Τουρκία, στήριξης του άξονα συνεργασίας των τριών χωρών και της Αιγύπτου για την ασφάλεια της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μετά και την εδραίωση των συμφερόντων τους στην περιοχή, που σηματοδότησαν οι νέες ανακαλύψεις της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην Κύπρο και τα πιθανά επιτυχή αποτελέσματα των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στη Μεγαλόνησο αλλά και των νέων ερευνών σε παραχωρήσεις στην ΑΟΖ της Αιγύπτου και στην Ελλάδα, νοτιοδυτικά της Κρήτης, δημιουργούν μια νέα δυναμική στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που διευκολύνει σημαντικές αποφάσεις για νέες οδούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, όπως ο αγωγός ΕastMed.

 

SHARE