Alpha Finance: Νέες τιμές-στόχοι και σύσταση «αγορά» για τις τράπεζες

Με σταθερό βηματισμό προς τους στόχους εξυγίανσης των ισολογισμών τους, με «φόντο» τους μονοψήφιους δείκτες NPEs κινούνται οι ελληνικές τράπεζες το 2022, με τη Eurobank να έχει ήδη «κόψει πρώτη το νήμα» επισημαίνει  η Alpha Finance σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που σχετίζονται με τα NPEs και την απομόχλευση έχει ήδη καταγραφεί, συνεπώς η Alpha Finance πιστεύει ότι το κατώτατο σημείο της εσωτερικής αξίας των μετοχών των τραπεζών έχει ουσιαστικά λάβει χώρα.

Παράλληλα, η Alpha Finance εκτιμά ότι καθώς οι τράπεζες επιτυγχάνουν τους στόχους για το δείκτη ιδίων κεφαλαίων ROTE, οι επενδυτές θα είναι πιο πρόθυμοι να τις ανταμείψουν με υψηλότερους δείκτες αποτίμησης (multiples). Επιπλέον, οι προσδοκίες για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα χρόνια θα μπορούσαν επίσης να είναι ιδιαίτερα υποστηρικτικές.

Σε αυτή τη βάση, η Alpha Finance θέτει σύσταση «buy» για τις μετοχές των τριών συστημικών τραπεζών, με την τιμή στόχο για τη μετοχή της Eurobank να ορίζεται στα 1,19 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 3,99 ευρώ από 3,24 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,92 ευρώ από 2,07 ευρώ.

Παράλληλα, για τη Eurobank ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 5x και στο 6,9x για το 2021 και το 2022, ο δείκτης εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,67x και στο 0,64x και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,7x και στο και στο 0,67x. Για τη μετοχή της Eurobank, η Alpha Finance επισημαίνει πως κατέγραψε μια εξαιρετική επίδοση το 2021 και από εδώ και στο εξής για να «αναρριχηθεί» σε υψηλότερα επίπεδα θα χρειαστεί μια άψογη υλοποίηση του business plan αλλά και κάποιες θετικές εκπλήξεις. Παράλληλα, μια πιθανή επανέναρξη της διανομής μερισμάτων θα μπορούσε να προσελκύσει μια μεγαλύτερη βάση επενδυτών, ενώ η επέκταση μέσω επιλεκτικών συγχωνεύσεων και εξαγορών θα πρόσφερε περαιτέρω ενίσχυση.

Αντίστοιχα, για την Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης P/E εκτιμάται στο 3,4x και στο 5,9x για το 2021 και το 2022, ο δείκτης εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,55x και στο 0,52x και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,52x και στο και στο 0,49x. Η Alpha Finance, αναμένει πως η διοίκηση της τράπεζας θα ξεκινήσει συνομιλίες με τον SSM για την επαναφορά της διανομής μερίσματος το επόμενο έτος, ενώ θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο να επεκτείνει την παρουσία της για να στηρίξει την αύξηση της κερδοφορίας της.

Από την άλλη, η Τράπεζα Πειραιώς, διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη εσωτερικής αξίας (P/ΤBV) στο 0,36x και στο 0,38x για το 2022 και για το 2023 και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV) στο 0,35x και στο και στο 0,36x.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να επιβραβεύουν τις ελληνικές τράπεζες για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα της ποιότητας του ενεργητικού (χαμηλοί δείκτες NPE) και τώρα θα επικεντρωθούν στον επανασχεδιασμό των δεικτών», εξηγεί η χρηματιστηριακή.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι υψηλότερες αποδόσεις λόγω της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού και της η συνεχιζόμενη στροφή από την ανάπτυξη/τεχνολογία στην αξία/κυκλικά προϊόντα έχουν μεταφραστεί σε ανανεωμένες ροές προς τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν αυτό με μια απόδοση 14% φέτος (FTSE/Athex Banks). Η άψογη επιχειρηματική εκτέλεση του σχεδίου από τις διοικητικές ομάδες, η απουσία αρνητικών εκπλήξεων με τη μορφή του σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ του δημοσίου χρέους, με πιθανή αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα τα επόμενα χρόνια, θα συμβάλουν όλα στη βελτίωση της αντίληψης των επενδυτών και θα επιτρέψουν σταδιακά για υψηλότερους πολλαπλασιαστές P/TBV, καθώς ο δείκτης RoTE ανεβαίνει σταδιακά.