Αλέξης Πατέλης: Που θα επενδυθούν τα χρήματα του πακέτου της ΕΕ – Η Επιτροπή Πισσαρίδη παραδίδει το σχέδιο

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης από την Ε.Ε. αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης στο διαδικτυακό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΙΟΒΕ.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η Επιτροπή Πισσαρίδη που αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, μίλησε για τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την πράσινη ανάπτυξη, την ψηφιακή μεταρρύθμιση, τις επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, και την υποστήριξη της απασχόλησης και της κατάρτισης.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «οι βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έκτακτο πακέτο στήριξης από την Ε.Ε πρέπει αφενός να δημιουργηθεί ένα σχέδιο το οποίο να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένους σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και αφετέρου να υποστηριχθεί αυτό από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής».

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο της επιτροπής για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι οικονομολόγοι όπως ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας και ο καθηγητής του Yale, Κώστας Μεγήρ.

Μάλιστα σημείωσε πως «η έκθεση που θα συντάξει η επιτροπή θα είναι η βάση για το στρατηγικό σχέδιο που θα ακολουθήσουμε μεσοπρόθεσμα, με σαφείς οικονομικές προτεραιότητες και στόχους».

Ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σημείωσε πως βασικό αίτημα των πολιτών είναι να μην σπαταληθούν τα χρήματα που θα λάβουμε και γι’ αυτό πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και στην Ελλάδα, στην αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο που ολοκληρώνεται το 2020, η απορρόφηση κατά μέσο όρο στην Ε.Ε. ήταν μέχρι το τέλος του 2019 41%. Όπως καταλαβαίνετε έχουμε να κάνουμε με ένα συστημικό πρόβλημα. Συνεπώς δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση ως κυβέρνηση στη διάρθρωση που θα πρέπει να έχει ο μηχανισμός αξιοποίησης των κονδυλίων ώστε να καταστεί λειτουργικός».

Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη, σημείωσε πως για πολλούς λόγους το πακέτο  πρέπει να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μην απέχει πολύ από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Έχουμε στο τραπέζι μία αναλυτική και ολοκληρωμένη πρόταση από την Επιτροπή. Δεν είναι καλή ιδέα κάθε μία από τις 27 χώρες να κάνει επί μέρους τροποποιήσεις διότι έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να καταλήξουμε σε κάτι που δεν θα έχει συνοχή» σημείωσε.

SHARE