Αλαλούμ με τα αναδρομικά – Ταλαιπωρούν συνταξιούχους υπουργοί, εργατολόγοι

Θέμα σε κάθε …ρούγα και κάθε γειτονιά, τα αναδρομικά που δικαιούνται ή δεν δικαιούνται οι συνταξιούχοι μετά την εφαρμογή των τριών μνημονίων…

…Αμφιλεγόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, πάνελ με εργατολόγους στα τηλεπαράθυρα και η επωδός στις συζητήσεις μεταξύ συνταξιούχων: “κάνε μια αίτηση ή μια προσφυγή και …στην Ελλάδα ζούμε, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει”…

…Αυτό το πολιτικο-δικαστικό αλαλούμ, που ενισχύεται από το γεγονός ότι Ένστολοι, Γιατροί ΕΣΥ, Δικαστικοί και Πανεπιστημιακοί θα πάρουν μπόλικα από τα αναδρομικά τους, καλό είναι να πάρει ένα σαφές για όλους τέλος!…

…Εκτός και αν κάποιοι στην κυβέρνηση, έχουν…ανακαλύψει φλέβα χρυσού 8-9 δισ. ευρώ από την οποία θα αντλήσουν τα κεφάλαια για να επιστρέψουν τα λεφτά…Είναι τόσο …ψεκασμένοι ορισμένοι από αυτούς, που δεν αποκλείεται να επικαλεστούν και τον…Σώρρα…

…Μια υπεύθυνη κυβέρνηση, οφείλει να δει προσεκτικά και να διαβουλευτεί με την υπεύθυνη Δικαιοσύνη και να βγει καθαρά και τίμια να πει στους χιλιάδες συνταξιούχους την αλήθεια…

…Αφού ούτε αυτή η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της απέναντι στους απόμαχους της δουλειάς, τουλάχιστον, οφείλει να μην τους ταλαιπωρεί!..

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Τ.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την όποια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά, διευκρινίζει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, σε συνέντευξή του στα Νέα.

«Θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν δικαιούμαστε να επιστρέψουμε περικοπές που το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει απορρίψει», ξεκαθαρίζει.

Όπως εξηγεί, το ΣτΕ είχε εκδώσει την απόφαση το 2015 για να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις των συντάξεων για αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του και δέχτηκε ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει το 16,2% του ΑΕΠ.

«Δεν βλέπω με ποια δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του; Αν επρόκειτο να αποφασίσει διαφορετικά, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ, που σύμφωνα με το ΣτΕ είναι επιβεβλημένη ανώτατη δαπάνη», επισημαίνει ο κ. Πετρόπουλος.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών με βάση την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη δικαστική απόφαση που δικαιώνει δύο συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, έκανε λόγο για πολύπλοκο νομικό θέμα ενώ σημείωσε ότι «η απόφαση του μονομελούς διοικητικού πρωτοδικείου για τους δύο συνταξιούχους εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις που έγιναν επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. από το 2012 και μετά, κρίθηκαν αντισυνταγματικές».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρόσθεσε ότι το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφασή του και τόνισε ότι η απόφαση μονομελούς πρωτοδικείου εναρμονίζεται με αυτήν του ΣτΕ και γι’ αυτό το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε παράλληλα ότι ο νέος νόμος ευθυγραμμίστηκε με την απόφαση του ΣτΕ.

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Νέα δεδομένα δημιουργεί η είδηση ότι με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δύο συνταξιούχοι που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη για επιστροφή των αναδρομικών τους δικαιώθηκαν και μάλιστα το ποσό που επιδικάστηκε πιστώθηκε ήδη στους λογαριασμούς τους.

Για το θέμα μίλησε στον Realfm 97,8 ο γνωστός εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος.

“Είναι μεγάλη ανατροπή γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ δεν είναι ανώτατο δικαστήριο έχει τη σύνθεση και την αποστολή να αποφαίνεται κατ’ ανώτατο βαθμό για θέματα που αφορούν στο κράτος, στη διένεξη του με πολίτες. Έρχεται λοιπόν το ΝΣΚ, σύμβουλος του κράτους επί νομικών θεμάτων, και λέει τώρα στον ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση να μην συνεχίσουν τη δικαστική διαμάχη με τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία εργαζομένους αναφορικά με τη χορήγηση των δώρων και τις περικοπές του 2012 διότι ό,τι και να γίνει όλα τα δικαστήρια θα συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ του 2015” είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Μάλιστα ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα της Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, της οποίας προΐσταται, έχει αναρτηθεί μια απόφαση του ΣτΕ του 2011 με την οποία είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο και η πρώην Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ γιατί, παρά την ύπαρξη σχετικής νομολογίας, επέμενε στην άσκηση “αβασίμων ενδίκων μέσων”.

“Το ΙΚΑ τιμωρήθηκε με πρόστιμο 1000 ευρώ επειδή έκανε έφεση παρότι το ΣτΕ έχει πει μην κάνετε έφεση γιατί τα θέματα είναι λυμένα με δική μου απόφαση. Άρα η κυβέρνηση τώρα οφείλει σε όσους έχουν κερδίσει δικαστήρια να καταβάλει γρήγορα τα δώρα αναδρομικά και να καταβάλει τα δώρα στους συνταξιούχους όσο ζουν και τα δώρα στους μισθωτούς όσο δουλεύουν” ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος.

 

 

SHARE