Ακονίζει τα δόντια ο ESM για τα προεκλογικά μέτρα Τσίπρα

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την επίπτωση που θα έχουν οι προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα διατύπωσε για άλλη μια φορά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Στράουχ αρχικά επανέλαβε τη θέση του Κλάους Ρέγκλινγκ ότι αν και δεν υπάρχει πλήρης αξιολόγηση των μέτρων «η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι με τα μέτρα αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% μπορεί να μην επιτευχθεί».

«Το 2020 θα υπάρξει νέος προϋπολογισμός και επομένως είναι πιο δύσκολο να κάνουμε πρόβλεψη, αλλά αν τα ανακοινωθέντα μέτρα εφαρμοστούν, τότε θα μπορούσε να γίνει σημαντικότερο πρόβλημα» προσθέτει ο κ. Στράουχ.

Όπως εξηγεί, τέλος, το επόμενο σημείο κριτικής του ESM είναι ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι φιλικά στην ανάπτυξη σε μεσό-μακροπρόθεσμα προοπτική. Αυτό μπορεί να βοηθήσει την βραχυχρόνια ανάπτυξη, αλλά αυτό απέχει από μια μεσο-μακροπρόθεσμη προοπτική. Και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας για εμάς δεδομένου ότι είμαστε ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας μέχρι στιγμή».

SHARE