Agrotica – Μ.Βορίδης: 1,170 δισ. ευρώ άμεσα στον πρωτογενή τομέα για μηχανήματα και χαμηλότοκα δάνεια

Σε 1,170 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό που “ πέφτει” στον πρωτογενή τομέα της χώρας το επόμενο διάστημα, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Έκθεση 28η Agrotica.

 «Οι Έλληνες παραγωγοί θα έχουν 600 εκατ. ευρώ για μηχανήματα και εξοπλισμό, προκειμένου να συμπληρώσουν το έλλειμμα εκμηχάνισης στη χώρα μας, ενώ εντός του Φεβρουαρίου, το αργότερο εντός του Μαρτίου, θα είναι διαθέσιμα επιπλέον 570 εκατ. ευρώ, με τη μορφή χαμηλότοκων δανείων μακράς ωρίμανσης και χαμηλών εξασφαλίσεων”, επισήμανε.

Διευκρίνισε ότι το ποσό των 570 εκατ. ευρώ καλύπτεται κατά 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και κατά 170 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, ενώ πρόσθεσε ότι τα προαναφερόμενα χαμηλότοκα δάνεια, θα δοθούν με τη συνεργασία των ελληνικών τραπεζών που όπως τόνισε “ αυτές διαμορφώνουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να καλυφθούν και τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται, με ευνοϊκούς όρους”.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία ελληνικών τραπεζών στη φετινή 28 Agrotica, ενώ υπενθύμισε ότι το ποσό των 600 εκατ. ευρώ αφορά στα Σχέδια Βελτίωσης, “ τα οποία η ελληνική κυβέρνηση ξεκλείδωσε “ διευθετώντας τη νομική περιπλοκή που δεν ήταν και τόσο σοβαρή, παρόλο που τα κρατούσε στα συρτάρια για δύο ολόκληρα χρόνια”.

    Παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο αναπτυξιακό στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το οποίο ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας θα ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις του άμεσου μέλλοντος, με βάση τις διεθνείς πολιτικές και εμπορικές εξελίξεις, τη διαπραγμάτευση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τις προτεραιότητες των πολιτικών της ΕΕ, ο κ. Βορίδης επισήμανε χαρακτηριστικά “ βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή καθώς οδεύουμε, στην ΕΕ, στη νέα ΚΑΠ η οποία συνδέεται με την «Πράσινη Συμφωνία» , της οποίας η στρατηγική θα παρουσιαστεί στον Απρίλιο του 2020”.

   Υπογραμμίζοντας ότι το όραμα του υπουργείου συνοψίζεται στη φράση “ Καλλιεργούμε το Αύριο Σήμερα”, ο κ. Βορίδης, κάλεσε σε συζήτηση όλων των εμπλεκομένων με τον πρωτογενή τομέα, στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει, καθώς  όπως τόνισε “ στους επόμενους μήνες θα διαμορφωθεί το περιβάλλον που θα επικρατήσει στον χώρο για τα επόμενα επτά με εννέα χρόνια, ανάλογα με τη μεταβατική περίοδο της νέας ΚΑΠ, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση”.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα το 2050 και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι το επόμενο ελληνικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης  θα αφορά κυρίως νέες τεχνολογίες και στοχευμένες δράσεις, με στόχο μεταξύ άλλων την όσο το δυνατόν μικρότερη χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού. Στόχος είναι η παραγωγή στη χώρα μας ποιοτικών προϊόντων και μεταποιημένων, ώστε να μένει σε ελληνικά χέρια η προστιθέμενη αξία τους. Επίσης, πρόσθεσε ότι “ η κυβέρνηση θα υλοποιήσει και σημαντικές επενδύσεις σε έργα άρδευσης, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης”.

 Μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε “ εξαιρετικά αισιόδοξος” για τον πρωτογενή τομέα της χώρας  και υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία που έχει για τον χώρο γενικά η βούληση των παραγωγών για συνεργασία με τους μεταποιητές. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας .

Στην έναρξη της ομιλίας του επισήμανε ότι πριν χρόνια συμμετείχε με τη βιοτεχνία του πατέρα του ως εκθέτης στην Agrotica και τόνισε “ δεν πιστεύω ότι ποτέ ο πατέρας μου θα φανταζόταν ότι κάποτε θα την εγκαινίαζε ως υπουργός”.

 Αναφερόμενος στη φετινή Agrotica, ο ίδιος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος που η φετινή Διεθνής Έκθεση είναι πράγματι η μεγαλύτερη και καλύτερη όλων των εποχών, όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί,

 Ο πρόεδρος της διοργανώτριας ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στα μεγέθη της 28ης Agrotica, λέγοντας ότι η φετινή είναι πράγματι η μεγαλύτερη σε μέγεθος, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ από την πρώτη διοργάνωσή της, το 1985, ώς σήμερα.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι στη φετινή 28η “ Agrotica” συμμετέχουν 2.077 εκθέτες, έναντι 1.903 πρόπερσι και 1.503 το 2016, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή μη κατειλημμένη στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Σημείωσε, ότι η φετινή Agrotica, έχει να παρουσιάσει εξελίξεις τεχνολογικές για τον πρωτογενή τομέα, όπως και πάρα πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, σχετικά με θέματα όλων των κλάδων. Γνωστοποίησε ότι η Agrotica, που αποτελεί τη μεγαλύτερη κλαδική της ΔΕΘ- Helexpo, θα γίνει ακόμη καλύτερη καθώς συμφωνήθηκε η συνεργασία με την έκθεση της Στουτγάρδης.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τους πίνακες των αιτούντων για χρηματοδότηση από τα Σχέδια Βελτίωσης.

SHARE