Αγωνία στις αγορές για τους “χρησμούς” της FED για τους ρυθμούς μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης και τους χρόνους αύξησης των επιτοκίων

Αγωνία στις αγορές για τους “χρησμούς” της FED απόψε, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής. Θεωρείται βέβαιη η απόφαση για ταχύτερη μείωση των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε για την στήριξη της οικονομίας από τις συνέπειες του κορονοϊού.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης  το 2022, η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι θα  ξεκινήσει στο τέλος του α’ εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλό 39 ετώντον Νοέμβριο, φτάνοντας το 6,8%. Η έκρηξη των τιμών τους τελευταίους μήνες, με ώθηση από το πρωτοφανές ράλι των τιμών της ενέργειας, οδήγησε τους αξιωματούχους της Federal Reserve να εγκαταλείψουν την αρχική τους εκτίμηση για παροδικό πληθωρισμό.

Η ταχύτητα και η “ένταση” με την οποία θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις για περιορισμό της ρευστότητας και για τα επιτόκια θα επηρεάσει κατά πολύ τις χρηματιστηριακές αγορές που αρέσκονται στην άφθονη ρευστότητα και στα χαμηλά επιτόκια. Ανάλογα, τυχόν “επιθετικές” κινήσεις κατά του πληθωρισμού, θα επηρεάσουν και τις αναδυόμενες οικονομίες που θα υποστούν σοκ, αν φύγουν τα μαξιλάρια του φθηνού χρήματος;

Για όσους νομίζουν ότι η “μέση οδός” είναι η λύση, αναλυτές εκτιμούν ότι τότε θα έχουμε ποθανόν την εμφάνιση του “φαντάσματος” του στασιμοπληθωρισμού.

 

 

SHARE