Αγία Σοφία: Προσευχή 5 φορές την ημέρα -Στρώνουν το χαλί, καλύπτουν εικόνες

Την Κυριακή ο διευθυντής του οργανισμού Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, (Diyanet), Αλι Ερμπάς, στου οποίου την αρμοδιότητα ανήκει πλέον η Αγιά Σοφιά, επιθεώρησε το ναό μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.

«Στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας, το οποίο θα είναι ανοιχτό για λατρεία για 5 φορές από τις 24 Ιουλίου, 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες θα αρχίσουν να υπηρετούν το έθνος μας και όλους τους πιστούς», αναφέρει σε ανάρτησή του στο τουίτερ ο Ερμπάς.

Είχε προηγηθεί συνέντευξη του Ερμπάς μπροστά στην Αγιά Σοφιά κατόπιν επίσκεψης στον χώρο με το νομάρχη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια,

«Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει δύο ιμάμηδες και τέσσερις μουεζίνηδες. Οι ιμάμηδες θα έχουν τα προσόντα εκείνα προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πιστών, όσον αφορά την ανάγνωση του κορανίου και τον πλούτο της γνώσης που απαιτεί η θέση», ανέφερε ο Eρμπάς. Σύμφωνα με τον ίδιο μετά το άνοιγμα της Αγιάς Σοφιάς στις 24 Ιουλίου, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι στο χώρο θα γίνονται 5 καθημερινές προσευχές.  Κατά τον ίδιο ο οργανισμός θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας θα λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τις τοιχογραφίες εντός της Αγιά Σοφιάς, προκειμένου εντός του χώρου λατρείας να μην υπάρχουν εικόνες ανθρώπων, όπως ορίζει το Ισλάμ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ahval ο ναός θα είναι ανοιχτός συνέχεια για λατρεία, δηλαδή πέντε φορές την ημέρα, και ενδιάμεσα οι τουρίστες θα μπορούν να βλέπουν τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που υπάρχουν στο ναό, χωρίς την καταβολή εισιτηρίου.

Επίσης, όπως αναφέρει το ethnos.gr το χαλί  που θα απλωθεί είναι έτοιμο καθώς η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία. Τα σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.

Επίσης, επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι την ημερομηνία αυτή  υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία ο ίδιος ο Ερντογάν αμφισβητεί. Οι κινήσεις του αποδεικνύουν ότι όλα ήταν σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια.

Στα τέλη του 2016, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας – σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης – ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε περιφερειακούς διοικητές της Τουρκίας, άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ζημιώθηκε από την συμφωνία του 1923 η οποία θέτει τα όρια της χώρας του.

«Το 1920 μας έδειξαν τη Συνθήκη των Σεβρών για να μας πείσουν το 1923 για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με τη Συνθήκη της Λωζάνης δώσαμε στους Ελληνες τα νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι. Είναι αυτό νίκη;» διερωτήθηκε.

Ο ίδιος συνέχισε: «Όσοι έκατσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Λωζάνη, δεν εκμεταλλεύτηκαν τη συνθήκη αυτή. Και επειδή αυτοί δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς».