Αγία Σοφία: Φιέστα Ερντογάν με προσευχή την ημέρα της Άλωσης της Πόλης

Ο πρόεδρος Ερντογάν, 567 χρόνια σήμερα από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης,  ετοιμάζει φιέστα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των οπαδών του για πολλά θέματα που ταλανίζουν την Τουρκία, με βασικότερο το οικονομικό. Η υπενθύμιση της “νίκης” του παρελθόντος είναι ένα καλό επικοινωνιακό τέχνασμα για να ξεχνιέται το σήμερα.

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού μας, οι προσευχές θα διαβαστούν στην Αγία Σοφία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί με την Άλωση της Πόλης την 29η Μαΐου του 1453. Η έφοδος των Οθωμανών έγινε το πρωί, όταν κατά χιλιάδες οι στρατιώτες του Μωάμεθ κατέλαβαν τη Βυζαντική Αυτοκρατορία. Ακολούθησαν λεηλασίες, ενώ ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έχασε τη ζωή του. Το ίδιο βράδυ, ο Μωάμεθ ο Πορθητής εισήλθε στην Αγία Σοφία και προσευχήθηκε στον Αλλάχ «αναβάς επί της Αγίας Τραπέζης».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί την επαναφορά του Μουσείου σήμερα,  σε τζαμί. Η Αγία Σοφία είναι μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και μία τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη. Άλλωστε, Πλέον, η Αγία Σοφία είναι το δημοφιλέστερο τουριστικό αξιοθέατο στην Τουρκία, με 3,72 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μέσω συνέντευξής του ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας.

Σαν σήμερα 29 Μαΐου 1453 η άλωση της Κωνσταντινούπολης​​​​​​​
SHARE