Α.Τσίπρας: Ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ, εξυπηρέτηση της “Ελληνικός Χρυσός”

Για “αντιδημοκρατική μεθόδευση”,που αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων, όπως η “Ελληνικός Χρυσός”, αλλά και στο ξεπούλημα του δικτύου του ΑΔΜΗΕ, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας,αναφερόμενος στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον, που ψηφίζεται αύριο στην Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προήδρευσε σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των φορέων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και αναφερόμενος στην διαδικασία νομοθέτησης,  έκανε λόγο για “αντιδημοκρατική μεθόδευση”, καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει το επίμαχο νομοσχέδιο “χωρίς επαρκή διαβούλευση για να περάσει κάτω από τα ραντάρ” εν μέσω πανδημίας και ενώ τόσο καιρό νομοθετεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για “σχέδιο που αποτελεί μια συστηματική προσπάθεια απορρύθμισης δημόσιων πολιτικών για το περιβάλλον και των λειτουργιών φορέων του περιβάλλοντος”, ενώ υπογράμμισε πως αποσκοπεί και στην εξυπηρέτηση “οικονομικών συμφερόντων”, όπως η αφαίρεση απαιτήσεων αδειοδότησης της Ελληνικός Χρυσός.

“Ξεπούλημα” ΑΔΜΗΕ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας στον ΑΔΜΗΕ, για τον οποίον τόνισε πως “η κυβέρνηση επιλέγει με το νομοσχέδιο αυτό να ξεπουλήσει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, την ώρα που, μετά την πανδημία, σε ολόκληρο τον κόσμο η τάση είναι η ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών και οργανισμών και όχι οι ιδιωτικοποιήσεις”.

Επιπλέον, τόνισε πως το νομοσχέδιο “περιλαμβάνει ρυθμίσεις που πηγαίνουν την περιβαλλοντική πολιτική χρόνια πίσω, όπως στο θέμα των δασικών χαρτών που πρακτικά ακυρώνονται πλήρως και ξαναξεκινάμε από την αρχή και στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών”.

Παράλληλα, εστίασε την κριτική του στις διατάξεις του νομοσχεδίου που:

– Τροποποιούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και την αδειοδότηση των ΑΠΕ

– Καταργούν τους Φορείς του δικτύου Natura 2000, την αποκεντρωμένη και συμμετοχική δομή των φορέων φυσικού περιβάλλοντος,

– Απελευθερώνουν τις χωροθετήσεις και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές,

– Οπισθοδρομούν από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση απορριμμάτων

– Αποδομούν τις λειτουργίες των δασικών υπηρεσιών,

– Αφαιρούν αρμοδιότητες των ΟΤΑ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε στην ουσία αντιπολίτευση απέναντι και σ΄αυτό το θέμα, ζητώντας  από τους εκπροσώπους των οργανώσεων και ΜΚΟ να συνεχίσουν το διάλογο και τη συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου η Κοινωνία των Πολιτών να υπερασπιστεί αξίες και κεκτημένα για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, ιδίως την επόμενη μέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου

SHARE