Α.Τσίπρας: Όρθιοι από το “μαξιλάρι” που αφήσαμε – Θα ζητήσω που ξοδεύτηκαν τα λεφτά – Εύσημα στον Μόσιαλο

Σε υψηλούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση η συνέντευξη του Α.Τσίπρα στο τηλεοπτικό κανάλι “Κόντρα” την Μ.Τετάρτη το βράδυ.

Αναφερόμενος χαρακτηριστικά στις κυβερνητικές διαρροές για χρήση του “μαξιλαριού” ασφαλείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: “Ελεγαν ότι είναι αχρείαστο, ότι δεν υπάρχει το μαξιλάρι. Ελεγαν ότι είναι η μεγαλύτερη γκάφα της οικονομικής επιστήμης. Τις διαρροές τις άκουσα με επιφυλάξεις. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυνατότητα να σταθεί όρθια λόγω του μαξιλαριού που αφήσαμε. Η κυβέρνηση πρέπει να μας δώσει με πλήρη διαφάνεια την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών”.

“Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα ενδεχομένως να είχαμε ήδη χρεοκοπήσει χωρίς να το ξέρουμε”, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το Πάσχα θα προτείνω συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τα οικονομικά και θα ζητήσω από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει που ξοδεύτηκαν τα χρήματα. Το πως και το γιατί”.

“Εμείς ζητήσαμε να σπάσει ο κουμπαράς για να στηριχθεί η οικονομία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η μομφή είναι για το σχέδιο, αν υπάρχει για το σχέδιο. Αν ο στόχος του κ. Μητσοτάκη αδρανεί τώρα για να μας βάλει σε προγράμματα αργότερα, θα βρει αντιμέτωπη με τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και ποτέ δεν είπαμε να δαπανηθεί όλο το μαξιλάρι. Μιλήσαμε για 14 δις ευρώ”.

“Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την ύφεση το 2020 κοντά στο 10% που είδαν το φως της δημοσιότητας, μπορεί να είναι από τα πιο θετικά σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, να είναι η θετική εκδοχή και τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα”.

“Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πηγαίνει με λογική ‘βλέποντας και κάνοντας’ και αρνείται να συζητήσει ουσιαστικά, σοβαρά και με διαφάνεια και δημόσια τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια”.

“Η εικόνα για την ελληνική οικονομία ήταν δυσάρεστη και πριν από την κρίση του κορονοϊού. Αφήσαμε ανάπτυξη 2,8%, ενώ τα δύο τελευταίο τρίμηνα του 2019 η ανάπτυξη είχε υποχωρήσει. Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λογαριασμό. Εχει υποχρέωση να το κάνει”.

Για το υγειονομικό κομμάτι της κρίσης υπογράμμισε: “Πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα βρισκόμαστε κάτω από το μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο θανάτους. Ενας από τους παράγοντες είναι ότι πήραμε μέτρα έγκαιρα. Δίνω τα εύσημα σ’ ένα επιστήμονα που δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Στον κ. Μόσιαλο ο οποίος ειδοποίησε και μένα έγκαιρα. Μας χτύπησε και ένα καμπανάκι η Ιταλία. Μας χτύπησε ευτυχώς στην πόρτα αρχές Μάρτη και όχι καλοκαίρι που η χώρα έχει πολύ τουρισμό”.

“Η μάχη δεν έχει τελειώσει ακόμη, είναι μπροστά μας. Δεν έχει ανακαλυφθεί το φάρμακο και το εμβόλιο, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Την απόφαση για το κλείσιμο πάρθηκε από σχεδόν όλον τον κόσμο.Καλό είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ούτε αρνητικές ούτε θετικές εντυπώσεις. Δείξαμε υπευθυνότητα. Αλλά μην φτάνουμε και στο άλλο άκρο, να λέμε ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα τα τέλεια”.

“Tις ώρες της κρίσης δεν βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα από τις δημοσκοπήσεις. Είναι απαράδεκτο και λάθος. Και σε όσους το κάνουν, θα γυρίσει μπούμερανγκ.Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις κάποιος συγκρίσεις. Τέτοια κρίση δεν υπήρχε στο παρελθόν. Αρα δεν θα σχολιάσω το ερώτημα το δημοσκοπικό πως θα τα πήγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν κυβέρνηση”.

Για την πιθανότητα διενέργειες εκλογών επεσήμανε: “Πριν από μία εβδομάδα που ερωτήθηκα, έλεγα ότι αδιανόητο. Το διάγγελμα του κυρίου Μητσοτάκη ήταν προεκλογικό, μίλησε ως πολιτευτής. Η στάση του κυρίου Μητσοτάκη είναι στάση αυταρέσκειας και αλαζονίας, όχι ευθύνης. Εαν όντως έχει ως στόχο τις εκλογές ή δεν έχει πάρει χαμπάρι αυτό που έρχεται ή ακριβώς επειδή έχει πάρει χαμπάρι, σχεδιάζει να δραπετεύσει. Δεν ξέρω τι είναι χειρότερο για τη χώρα”.

“Oι δυνάμεις της Αριστεράς θα επανέλθουν στο προσκήνιο με όρους επικαιρότητας. Αμφισβητείται η νεοφιλελεύθερη άποψη ότι όλα μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά. Η κρίση μας θύμισε ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη. Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι πανανθρώπινες αξίες που υπερασπίζεται η Αριστερά”.

SHARE