Α.Τσίπρας: Οι τράπεζες δεν δανείζουν – Σχέδιο Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση της αγοράς – Δεν ζητώ εκλογές με πανδημία – Απάντηση στην Τουρκία

UPD:Β Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum απαντώντας  στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επισήμανε ότι:

1.Τα μόνιμα μέτρα που πρότεινε για την Οικονομία έχουν κόστος 3 δισ. ευρώ, ενώ τα έκτακτα μέτρα, δηλαδή για όσο διαρκεί η κρίση, έχουν ένα κόστος περίπου 8 δισ. ευρώ μέχρι τέλος του έτους. 

2. Σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια. “Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας”.

Σήμερα για να δανειστεί κάποιος πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη δάνειο. Υπάρχει χρηματοοικονομικό κενό 15 δισ. ευρώ στην οικονομία.Η κυβέρνηση λέει ότι εγγυάται το 80% των δανείων στο σχετικό ταμείο αλλά στην ουσία εγγυάται μόλις το 32%. Ετσι, οι τράπεζες αναγκαστικά προσαρμόζονται και δεν παίρνουν ρίσκα.

3. Είναι στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση της αγοράς και η πανδημία είναι μια δικαιολογία. Ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων.

4.Θα στηρίξουμε ότι προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και αυτό είναι και το σκεπτικό μας στην πρώτη φάση. Ένα δεύτερο lockdown θα είναι απόλυτη αποτυχία όλου του σχεδιασμού που είχε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη.

5. Η τακτική του προέδρου Ερντογάν είναι προβλέψιμη γιατί διεκδικεί να καταλαμβάνει διαρκώς χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα ή θέλει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει πάνω στο τραπέζι ζητήματα, τα οποία κατά την εθνική γραμμή και τη δική μας άποψη είναι λυμένα με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα η οποία ταυτίζεται με την οικονομική ζώνη και πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο.  Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη. Ένα χρόνο τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας και κινείται χωρίς πυξίδα. “Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση. Υπήρξαν ανταλλάγματα για το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε; Κρίσιμο ερώτημα.

6. Θα ήταν ανεύθυνο μέσα στην κρίση της πανδημίας και των εθνικών θεμάτων  να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες μπορεί να είχα ζητήσει ήδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το 32% να γίνει 42% και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Έχουμε μία περίοδο, για να κάνουμε την αποτίμηση μας, την αυτοκριτική μας. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε αλλά και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα, έχοντας διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση στην αρχή στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και στους εταίρους…Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κάποιους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η περίφημη ρήτρα διαφυγής. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. στα Ταμεία που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση στον δανεισμό. Δεν δικαιολογείται. Δεν προτείναμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είμαι απόλυτα κοστολογημένα. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Η κυβέρνηση οφείλει να τα υλοποιήσει και αν δεν τα υλοποιήσει θα το κάνει επειδή δεν θέλει και όχι επειδή δεν μπορεί.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ “ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

“Δεν μιλάω για εθνικοποίηση των τραπεζών, μιλάω για εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ όσον αφορά τη λειτουργία των τραπεζών και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας”, διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: “Η ευθύνη είναι στην ελληνική κυβέρνηση που βάζει το πλαίσιο και δίνει τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας δίχως να λυθεί το πρόβλημα των χρηματοδοτικών εργαλείων”.

“Δεν βάζω κάποιο θέμα εθνικοποίησης για τις τράπεζες βάζω θέμα να ασκήσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα που έχει. Δεν γίνεται να βάζει λεφτά το κράτος αλλά να μην έχει δικαιώματα. Γιατί δεν το κάναμε εμείς όταν είμαστε στην κυβέρνηση; Γιατί κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο. Στόχος της Τρόικας ήταν η διάσωση των τραπεζών και ενός συστήματος μέσα στις τράπεζες…Εμείς σχεδιάζαμε αυτά να τα αλλάξουμε, σχεδιάζαμε με ορίζοντα οκταετίας”. “Μας εξανάγκασαν να ψηφίσουμε έναν νόμο που δεν επέτρεπε στη διευθύντρια της Εθνικής Τράπεζας ν α ασκεί τα καθήκοντά της γιατί ήταν πρώην υπουργός ,αλλά όχι για το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας”

Υποστήριξε ότι σήμερα το πρόβλημα με τις τράπεζες είναι ότι δεν εκπληρώνουν τον ρόλο τους, δεν δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ενώ αντλούν χρήματα δεν τα δίνουν σε εκείνους που έχουν ανάγκη από δάνεια.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αυξήθηκαν με την πανδημία ανέφερε: “Είναι σχέδιο του κ. Μητσοτάκη η αναδιάρθρωση στην αγορά και η πανδημία είναι ευκαιρία να το υλοποιήσει… Αλλά στο τέλος της ημέρας, θα είναι χιλιάδες επιχειρήσεις που θα βάλλουν λουκέτο ενώ η ανεργία θα αυξηθεί”. Συνεχίζοντας είπε ότι “την θέση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων “ζόμπι”, όπως αποκαλούνται όσες έχουν μεγάλα προβλήματα, κάποιοι άλλοι θα την καταλάβουν… Εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστική θέση της μικρομεσαίας επιχείρησης πρέπει να ενισχυθεί και όχι να οδηγηθεί στο κλείσιμο. Εμείς προτείναμε από την πρώτη στιγμή να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων με μόνο κριτήριο την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Προτείναμε την ενίσχυση και την επιδότηση της εργασίας, των ασφαλιστικών εισφορών και του μισθολογικού κόστους”.

Με ξαφνιάζει που ξαφνικά πολλά από τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για “ζόμπι” μιλώντας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη η μεγάλη αναδιάρθρωση της αγοράς και η πανδημία είναι μια δικαιολογία. Ένα σχέδιο το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Στο τέλος της ημέρας όμως θα έχει τεράστιες απώλειες: λουκέτο στις επιχειρήσεις και εκτίναξη της ανεργίας.

Τη θέση αυτών των επιχειρήσεων-ζόμπι θα την καταλάβουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κίνητρα, να γίνει πιο παραγωγική η επιχειρηματικότητα. Για τη χρηματοδότηση της αγοράς προτείνουμε να παρακαμφθεί η δυσκολία της μη ανάληψης ρίσκου από τις τράπεζες μέσω της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους (2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο). Επίσης, να υπάρχει η δυνατότητα επιδότησης της εργασίας, αλλά και η εγγυοδοσία από την πλευρά του Δημοσίου προκειμένου οι τράπεζες να αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει ένα σενάριο για δεύτερο lockdown ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: Θα στηρίξουμε ότι προτείνει η επιστημονική κοινότητα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Και αυτό είναι και το σκεπτικό μας στην πρώτη φάση. Νούμερο ένα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και βάλαμε πλάτη για αυτό. Ήταν οι δικοί μας υπουργοί και τα στελέχη μας που καλούσαν τον κόσμο να πειθαρχήσει στις νέες συνθήκες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι δεν έκανε η κυβέρνηση για να βρεθούμε σε αυτό το σημείο. Ένα δεύτερο lockdown θα είναι απόλυτη αποτυχία όλου του σχεδιασμού που είχε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη τους προηγούμενους μήνες, για να διαχειριστεί την κρίση και ένα εξαιρετικά καλό αποτέλεσμα που έφερε η προσπάθεια του συνόλου του ελληνικού λαού. Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα. Τώρα που τα πράγματα πάνε εξαιρετικά άσχημα η ευθύνη δεν χρεώνεται στον ίδιο και στην κυβέρνηση αλλά στους πολίτες. Υπήρξε ένας σχεδιασμός που δεν είχε αρχή μέση και τέλος. Υπήρξε ένα άνοιγμα του τουρισμού που έγινε χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, με υπόδειξη των μεγάλων εταιρειών συμφερόντων του τουρισμού. Το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε αυτούς τους έξι μήνες προκειμένου να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας. Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, είναι από άποψη, είναι από ιδεοληψία όσο κι αν προσπαθούν να δείξουν ότι τους ενδιαφέρει το εθνικό σύστημα υγείας δεν μπορούν να το ενισχύσουν.Είναι άλλη η κοσμοθεωρία τους. Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας είπε: Έχω συναντήσει πολλές φορές τον πρόεδρο της Τουρκίας και όχι σε εύκολες στιγμές. Είχαμε την προσφυγική κρίση, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είχαμε δυσκολίες και με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που μετά το πραξικόπημα ήρθαν στη χώρα μας και η Τουρκία απαιτούσε παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να τους επιστρέψει. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Ήμουν πρωθυπουργός που πήγα τρεις φορές στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες για να διαδραματίσει η Ελλάδα καθοριστικό ρόλο στην κρίση την προσφυγική, για να υπάρξει μία λύση.

Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος στην εξωτερική πολιτική είναι να μην έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν πρέπει να μας αιφνιδιάζει. Η τακτική του προέδρου Ερντογάν είναι προβλέψιμη γιατί διεκδικεί να καταλαμβάνει διαρκώς χώρο, δημιουργεί τετελεσμένα, παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα ή θέλει να παραβιάσει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει πάνω στο τραπέζι ζητήματα, τα οποία κατά την εθνική γραμμή και τη δική μας άποψη είναι λυμένα με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

Με την Τουρκία έχουμε μία διαφορά που είναι η υφαλοκρηπίδα η οποία ταυτίζεται με την οικονομική ζώνη και πρέπει να λυθεί μέσα από τον διάλογο και με βάση το διεθνές δίκαιο.

Στην πραγματικότητα ο Πρόεδρος Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη. Απειλεί με ένταση μία κρίση με περιοχή. Ένα χρόνο τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί μία στρατηγική βλέποντας και κάνοντας και κινείται χωρίς πυξίδα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει μία στρατηγική που προασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, τότε γιατί από τον Ιούλιο που εξελέγη μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης δεν προχώρησε, δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης;

Γιατί δεν απαίτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας όταν έγινε η υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη;

Υπάρχουν κρίσιμα ερωτήματα, αλλά η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι η κυβέρνηση κινείται με έλλειμμα στρατηγικής και χωρίς να λέει την αλήθεια στο λαό. Μία σοβαρή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία θα ήταν αυτό που ονομάζουμε καρότο και μαστίγιο. Από τη μία να υπάρχει η απειλή για σοβαρές κυρώσεις και από την άλλη να υπάρχει το δέλεαρ μιας καλύτερης συμφωνίας για το προσφυγικό μιας τελωνειακής Ένωσης γιατί αυτά θα αναγκάσουν στο τέλος της ημέρας τον Ερντογάν να μπει σε ένα πλαίσιο λογικής.

Επίσης είπε μεταξύ άλλων ότι “το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ότι έχει ένα εσωτερικό ακροατήριο που έχει συνηθίσει συγκεκριμένη ρητορική στα εθνικά θέματα, και έτσι έχει άλλη γλώσσα μέσα και άλλη έξω”. “Δεν προτρέπουμε εμείς σε πολεμικές επιχειρήσεις, εμείς λέμε: πείτε την αλήθεια στον λαό και ελάτε να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική”, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι σε ένα άρθρο πρωθυπουργού πάντα είναι διπλοτσεκαρισμένη και τριπλοτσεκαρισμένη η κάθε λέξη. Είπε ότι στο μεν άρθρο του στον διεθνή Τύπο μίλησε για “διαφορές”, ενώ στη ΔΕΘ μίλησε για “μείζονα διαφορά”. “Να μας πει λοιπόν ποιες είναι οι άλλες ‘διαφορές’, οι ελάσσονες”, τόνισε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη επίσης να πει αν αυτά που έχουν ακουστεί περί αποστρατικοποίησης νησιών εντάσσονται μέσα σε αυτές τις ελάσσονες “διαφορές” κι αν είναι προς συζήτηση. “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα υπήρχε ποτέ καμία κυβέρνηση που θα δεχόταν να θέσει σε έναν διάλογο ζητήματα κυριαρχίας”.

Διερευνητικές συνομιλίες

“Ακούω ότι επίκειται η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Είναι θετικό να υπάρξει επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών. Η κυβέρνηση οφείλει μία επίσημη ενημέρωση. Υπήρξαν ανταλλάγματα για το γεγονός ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε; Κρίσιμο ερώτημα είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πού θα συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία και ποιο θα είναι το συνυποσχετικό που θα πάμε στη Χάγη. Πριν πάμε στη Χάγη θα πάμε να συμφωνήσουμε εμείς ότι έχουν μικρότερη υφαλοκρηπίδα τα νησιά και σε ποιο μετρό; είμαστε υπέρ του διαλόγου υπέρ της επίλυσης των διαφορών Εμείς είμαστε αυτοί που πρώτοι λέμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό, αλλά εμείς είμαστε πρώτοι που θα υπερασπιστούμε με βάση το διεθνές δίκαιο τα δικαιώματα της χώρας. Όχι με πόλεμο. Να πάμε σε ένα δικαστήριο, αλλά όχι να τα δώσουν πριν πάμε στο δικαστήριο. Πάμε σε μία διαπραγμάτευση έχοντας από πριν υπονομεύσει τις θέσεις μας;” είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε λέγοντας: Δεν μπορείς να παραβιάζεις την εθνική γραμμή και να μη λες κουβέντα. Γιατί δεν μας λένε τι έγινε αυτόν τον ενάμιση μήνα και προχωρούν σε αστείες δικαιολογίες; Αυτά είναι αστεία πράγματα και πιστεύω ότι στην εξωτερική πολιτική οφείλουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος οφείλει να συγκαλέσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μία απόφαση. Αν πιστεύει ότι ισχύει οφείλει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και σε κάθε περίπτωση οφείλει να λέει την αλήθεια. Την αλήθεια και όχι δικαιολογίες.

Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Τσίπρας είπε ότι “Υπήρξε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων” και πρόσθεσε ότι “έγιναν έρευνες από το Oruc Reis στην περιοχή που εμείς θεωρούμε ότι ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Σημείωσε ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει κυρώσεις από την ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου που θα ενεργοποιηθούν εφόσον η Τουρκία θα βγάλει ξανά ερευνητικό στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλλει στο τραπέζι του διαλόγου κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Θα ήταν ανεύθυνο μέσα στην κρίση της πανδημίας και των εθνικών θεμάτων  να ζητήσω εκλογές. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες μπορεί να είχα ζητήσει ήδη, είπε ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το αν θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. “Ωστόσο δεν μου το επιτρέπει η ιδιοσυγκρασία μου και οι αρχές του κόμματός μας σε συνθήκες που αυξάνονται τα κρούσματα και οι νεκροί να ζητήσω εκλογές. Οι αρχές μας δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο παρελθόν.”

Οι Δημοσκοπήσεις 

Απαντώντας σε ερώτηση για την εικόνα των δημοσκοπήσεων και για αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση καθώς και για το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε: Συγκάλεσα τρεις φορές το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών όταν με ανέβαζαν ψεύτη και με κατέβαζαν κλέφτη. Δεν λογάριασα την κριτική του κυρίου Μητσοτάκη, για να συγκαλέσω το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, κυρίως όταν βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να διαφωνήσει με τη συμφωνία των Πρεσπών και να διχάσει τον ελληνικό λαό, για να  κερδίσει κάποιες ψήφους και όταν τελείωσαν οι εκλογές τα ξέχασε όλα.Έταξε προεκλογικά περισσότερες δουλειές και το πρώτο που έκανε ήταν να βάλει τη χώρα σε ύφεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο το 32% να γίνει 42% και να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Έχουμε μία περίοδο, για να κάνουμε την αποτίμηση μας, την αυτοκριτική μας. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να είμαστε έτοιμοι και δεν θα αποτελέσει κανέναν αιφνιδιασμό η όποια επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσφύγει σε εκλογές. Θα προκύψει από τον δικό του αιφνιδιασμό και από τη δυσκολία της αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται από την πολιτική που έχει επιλέξει να εφαρμόσει.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ

Για την Συμφωνία των Πρεσπών όταν κλήθηκε να την υπογράψει ο κ. Τσίπρας, είπε ότι “ήταν από τις λίγες στιγμές που ένας πολιτικός αναμετράται με την ιστορία…Και σε αυτή την περίπτωση ήλθε πολύ σύντομα.

Είπε ότι δεν υπήρξε καμία συναλλαγή για την Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά του και πρόσθεσε: “Υπήρξε όμως συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη, αντάλλαξε την άποψή του για το Μακεδονικό με την πρωθυπουργία”.

Είπε ακόμη ότι για τις συμφωνίες με τα Σκόπια που θα έλθουν στην Βουλή μετά την επίσκεψη Ζάεφ στην Αθήνα ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και πρόσθεσε: Κάθε ψήφος υπέρ των συμφωνιών θα είναι και μία συγγνώμη για την αθλιότητα που έγινε πριν από δύο χρόνια και για την εξαπάτηση των απλών πολιτών. Περιμένουμε λοιπόν 158 συγγνώμες, βάζοντας μέσα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Για τον Νίκο Κοτζιά μίλησε θετικά και πρόσθεσε ότι “δεν είμαστε σε άλλο μήκος κύματος, διαφωνούμε σε πολλά αλλά είμαστε στην ίδια όχθη”.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΑΛ

“Η βασική κριτική που ασκούμε στο Κίνημα Αλλαγής είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη Νέα Δημοκρατία σε ακραίες πολιτικές επιλογές. Υπέπεσε σε 3 στρατηγικά ολισθήματα. Είναι η απόφασή του να μην υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών κόντρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Είναι η επιλογή να καταψηφίσει την πρόταση για την απλή αναλογική. Ακατανόητη επιλογή για ένα κόμμα της τάξης του 6% που θέλει να είναι ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο βαθιά αντιδημοκρατικό που βάζει γύψο το δημοκρατικό δικαίωμα των διαδηλώσεων.Δεν μπορεί να μην ασκούμε κριτική όταν τα βλέπουμε αυτά. Η κοινωνία κρίνει και κατατάσσει τις δυνάμεις με βάση τα όσα δηλώνουν και με βάση τα όσα πράττουν”  ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Αναφορικά με το αν το “ριζοσπαστικό και ρεαλιστικό” σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ενέχει στοιχεία αυτοκριτικής, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι “έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και έχουμε κριθεί ως κυβέρνηση και για τις επιτυχίες μας και για τις αποτυχίες μας”, ενώ “η μεσαία τάξη εξαπατήθηκε στη συνέχεια από τον κ. Μητσοτάκη”, πρόσθεσε. “Άλλος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ του 2010 -2, άλλος του 2012 -5, άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ που σήκωσε τα μανίκια και επωμίστηκε όλο το πολιτικό κόστος, άλλος του 2018 που έβλεπε μπροστά, άλλος το 2019” και άλλος “σήμερα με το άνοιγμα σε δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου και προσπάθειας κοινωνικής διεύρυνσης”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται να ακούει, να κάνει την αυτοκριτική του, να αλλάζει”.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

“Δεν υπάρχει κανένα κούρεμα του Ευκλείδη όχι γιατί συνηθίζει να έχει κοντά μαλλιά ο ίδιος, αλλά γιατί το να έχει την θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου δεν νομίζω ότι είναι κούρεμα” σχολίασε ο κ. Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας ότι είναι “άριστη” η σχέση με τον κ. Τσακαλώτο και η συντροφική και η πολιτική. “Δεν υπάρχουν ούτε τιμάρια, ούτε βαρόνοι” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και τοποθέτησε τον κ. Τσακαλώτο σε ρόλο βασικού συνεργάτη του. Επιμένοντας σε “συλλογικές αποφάσεις”, έχουμε ευθύνη και καθήκον και σε μια νέα γενιά στελεχών να δείξει την αξία της, κατέληξε.

Α.Τσίπρας: Κρατικό μάνατζμεντ μιας τράπεζας, δάνεια στους πολλούς, διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους