Α.Τσίπρας: Ετούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση! -Μηνύματα και στον ΣΥΡΙΖΑ

UPD: Την “βαθύτατη ανησυχία” του για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μια “δύσκολη παγκόσμια συνθήκη”, ωστόσο επέρριψε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση την ευθύνη για το “λανθασμένο μοντέλο διαχείρισης” της κρίσης   καθώς όπως είπε είναι η “μοναδική χώρα” στην οποία συνεχώς “πανηγυρίζει” η κυβέρνηση, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται σε “θλίψη και απελπισία”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Kontra Channe,l τόνισε, επίσης, ότι ο βασικός λόγος που εγκαλεί την κυβέρνηση από την αρχή είναι ότι δεν έχει “συναίσθηση” του τι περνάει ο μέσος πολίτης και διαχειρίζεται την πανδημία “με τρόπο επικοινωνιακό” με “μόνη στόχευση το επίπλαστο και πρόσκαιρο πολιτικό όφελος”.

‘Άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όσον αφορά το lockdown, παραπέμποντας στους αριθμούς των κρουσμάτων με τους οποίους ξεκίνησε και τους σημερινούς αριθμούς και των διασωληνωμένων και όσων βρίσκονται σε λίστα αναμονής που είναι πολύ πιο υψηλοί.

Όπως υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας η κυβέρνηση “δεν πέτυχε σε τίποτα”, ενώ εξέφρασε την “ανησυχία” του ότι “σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή” έχει χαθεί η “εμπιστοσύνη” του κόσμου όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους επιστήμονες, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι “έχει χάσει τελείως τον έλεγχο”.

Συγκεκριμένα, πρόσαψε στους ιθύνοντες ότι “εργαλειοποιούν” την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και ότι “κρύβουν” τις δικές τους αποφάσεις πίσω από την Επιτροπή, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για δημοσιοποίηση των πρακτικών των συνεδριάσεων.

Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “πληροφορίες” ότι η Επιτροπή ενίοτε δέχεται “αφόρητες πιέσεις” προκειμένου να παίρνει τις “αποφάσεις” που “θέλει η κυβέρνηση”.

“Καταθέτω ως μεγάλη και βαθύτατη ανησυχία το γεγονός ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και στην επιστήμη και καταθέτω ως βαθύτατη ανησυχία ότι ετούτη την κρίσιμη ώρα η χώρα δεν έχει κυβέρνηση”, τόνισε ο τέως πρωθυπουργός, περιγράφοντας μια “εικόνα χάους” που “εγκυμονεί κινδύνους”.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για πάρτι των απευθείας αναθέσεων, χαρακτηρίζοντας τη Σοφία Νικολάου πρωταθλήτρια. «Αν κάποια μέρα δεν κάνει απευθείας ανάθεση θα πρέπει να ανησυχεί ο κύριος Μητσοτάκης και να την πάρει τηλέφωνο να δει αν είναι καλά» σημείωσε καυστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως μάλιστα είπε, οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες φαντάσματα. «Δεν είναι όμως μόνο η Σοφία Νικολάου. Μία σειρά από υπουργεία ακολουθούν αυτήν την τακτική. Υπάρχουν αναθέσεις από τον Νότη Μηταράκη, υπάρχει η υπόθεση Cisco με την τηλεκπαίδευση» ανέφερε.

«Έχουμε οργιώδη πράγματα που αν συνέβαιναν σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο και όχι του κορωνοϊού θα είχαν σπάσει τα πλακάκια, θα είχαν πέσει τα πατώματα. Πρόκειται για ένα καθεστώς αδιαφάνειας που είναι πολύ απειλητικό για την ίδια τη δημοκρατία»

ΠΑΡΑΚΜΗ

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε μία αποκρουστική εικόνα, μία εικόνα παρακμής με ανθρώπους του υποκόσμου που έχουν τη δυνατότητα να έχουν πλάτες στην κυβερνητική εξουσία και να συμπεριφέρονται με σκαιό τρόπο ακόμα και σε υπουργούς. Εικόνες που επιτείνουν την αίσθηση ανησυχίας που αισθάνομαι εγώ και ο μέσος πολίτης».

Η πρόταση για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε ότι «το μεγαλύτερο έγκλημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη τώρα την τσακίζει».

Σημείωσε ακόμη ότι θα έπρεπε να μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα και όρους μαγαζιά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν επίσης με όρους τα μικρά μαγαζιά του λιανικού εμπορίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως θεωρεί «λάθος» το μοντέλο που ακολουθήθηκε και προειδοποίησε ότι το 1/3 των μικομεσαίων επιχειρήσεων κινδυνεύει με «λουκέτο».

Όπως είπε «το πιο κρίσιμο είναι η ανυπαρξία ενίσχυσης», χαρακτηρίζοντας «ασπιρίνες» τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν δόθηκαν 20 αλλά 10 δισ. «Τα υπόλοιπα είναι μέτρα για τις ειδήσεις, δεν πήγαν στην τσέπη αυτών που τα χρειάστηκαν» είπε και συμπλήρωσε ότι τα μισά απ’ αυτά ήταν η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στις 13 Απριλίου που θα βασίζεται σε τρεις άξονες: διαγραφή μέρους του χρέους στα ασφαλιστικά 40% – 60% και 120 δόσεις, ενέσεις ρευστότητας και νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

“ΑΤΑΚΕΣ” ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα εξουσίας, μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης. Είναι υποχρεωμένος να προσαρμόζει τον ριζοσπαστισμό του στον ρεαλισμό. Να διαμορφώνουμε μια πολιτική που είναι υλοποιήσιμη.
  • Ούτε ο Κολοκοτρώνης είναι  ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ν.Δ είναι παράταξη δοσιλόγων. Ούτε εμείς είμαστε η παράταξη του Κουφοντίνα. Αυτές είναι ακρότητες. Το θέμα είναι αυτές οι παρατάξεις τι έχουν να κομίσουν στο μέλλον. Το θέμα είναι να μιλάμε με όρους του σήμερα και του αύριο.
SHARE