Α.Τσίπρας: Χάνω στις δημοσκοπήσεις, κερδίζω στις κάλπες -Πετσίτης: Αν έχουν στοιχεία να τα πουν – Novartis: Ποιοι, πως θα το πει η Δικαιοσύνη

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με κατηγορηματική του δήλωση, «Ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου. Όσο κυβέρνηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί».

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στις κάλπες», προσθέτοντας πως τον Μάιο οι κάλπες που θα στηθούν θα είναι για ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

«Μην βιάζεστε να πείτε ότι δεν θα είναι ντέρμπι οι επόμενες εκλογές. Θα εκφραστεί το βουβό κύμα στην κάλπη. Στόχος η νίκη στις ευρωπαϊκές εκλογές», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και αν είχε πολιτικό κόστος η υπογραφή της, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ακόμη και αν είχε πολιτικό κόστος δεν έχει σημασία. Εγώ δεν το σκέφτηκα ποτέ το πολιτικό κόστος. Ούτε το 2015 γιατί πίστευα ότι έκανα το ορθό για τη χώρα».

«Λύνει μια διαφορά χρόνων, να είναι οι στρατηγικοί μας εταίροι. Ήμουν τυχερός για αυτή την ευκαιρία», επεσήμανε.

Παράλληλα ανέφερε: «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι στο διαδίκτυο αν γράψεις “Macedonia” δεν θα βγει η γειτονική χώρα. Άλλαξαν όνομα, Σύνταγμα, ταμπέλες και πινακίδες. Τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε. Το βέλτιστο δυνατόν κερδίσαμε από αυτή τη Συμφωνία»

«Υπήρχε συλλογική ψευδαίσθηση, να αποκαλούμε τη γειτονική χώρα Σκόπια και τους πολίτες Σκοπιανούς. Δεν δώσαμε κάτι, πήραμε», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Υπόθεση Novartis: Δεν υπάρχει σκευωρία

«Όταν ρωτάμε τη Ν.Δ. για πραγματικά σκάνδαλα λέει…Πετσίτης», μιλάει συνεχώς για σκανδαλολογία.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis και αν ήταν μόνο ο Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Άδωνις Γεωργιάδης το σκάνδαλο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως είναι ένα παγκόσμιο σκάνδαλο. «Η εισαγγελία διαφθοράς και το ότι έβαλε στο αρχείο κάποια άτομα σημαίνει ότι δεν είναι σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να πει συγγνώμη στον κ. Πικραμμένο είναι ο κ. Βενιζέλος με το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργών».

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ποιός και με ποιό τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

«Πάνω από 30 δισ. ευρώ έδωσε παραπάνω η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες με ανάλογο πληθυσμό», ανέφερε και διερωτήθηκε «είναι σκευωρία το γεγονός πως σύμφωνα με το FBI εκείνη την περίοδο ο Φρουζής και η Novartis κέρδιζαν;».

«Εμείς δεν στήσαμε ειδικά δικαστήρια, στείλαμε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες έχουν κρίση και κρίνουν».

Για τον Πετσίτη

Ερωτηθείς για την υπόθεση Πετσίτη και αν υπάρχει σκάνδαλο, απάντησε: «Κάθε φορά που προκύπτει ένα ζήτημα εγώ λέω εδώ, ελάτε στη Βουλή να το δούμε. Από τη μία πλευρά υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει “πετσιτολογία”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης”.

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, είπε, απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: “Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε”. Θύμισε ότι παλαιότερα “όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε”.

«Ιστορική εξέλιξη η αποπληρωμή ΔΝΤ»

Μετά τη λήξη των προγραμμάτων τον Αύγουστο του 2018, είναι η επόμενη καλύτερη εξέλιξη η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων στο ΔΝΤ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μια ιστορική εξέλιξη. Διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στην ελληνική οικονομία, γιατί όλοι οι δείκτες της οικονομίας αποδίδουν», υπογράμμισε.

Αν εμφανιστεί πλεόνασμα…

Αν εμφανισθεί πλεόνασμα θα το διανείμετε προεκλογικά; Θα υπάρξουν παροχές για να καλυφθεί η διαφορά αν ηττηθείτε στις ευρωεκλογές; η ερώτηση του Ν.Χαντζηνικολάου.

Η απάντηση: Οι επιλογές έως σήμερα ήταν επιλογές με σχέδιο, όχι στον αέρα, βλέποντας και κάνοντας. Είχαμε ελλειμματικό σύστημα ασφάλισης που μας έβαζε μέσα κάθε χρόνο και έχουμε τον ΕΦΚΑ που μας δίνει 900 εκατ. πλεόνασμα τον χρόνο. Θα κάνουμε κινήσεις ουσιαστικού σχεδιασμού, όχι εντυπωσιασμού. Λαμβάνουμε υπόψη τις εκλογές, όπως όλοι οι πολιτικοί. Θα πάω στην Κίνα στο παγκόσμιο φόρουμ της κινεζικής κυβέρνησης, μετά με το οικονομικό επιτελείο θα τα βάλουμε κάτω και θα δούμε τί μπορούμε να δώσουμε όχι ως προεκλογικό αντίδωρο, αλλά ως μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης. Η οικονομία πηγαίνει καλά, πρέπει να το δουν και οι πολίτες. Το αφορολόγητο δεν θα μειωθεί όσο είμαστε κυβέρνηση. Οπως σας είχα πει και για τις συντάξεις που δεν μειώθηκαν, δεν θα προχωρήσουμε σε πολιτικές. δεν θα υπάρξει μείωση αφορολόγητου, θα υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης. Μπαίνουμε σε λογικέςε ελάφρυνσης των βαρών από εδώ και πέρα, θα σχεδιασθούν με το οικονομικό επιτελείο και θα αφορούν την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

 

 

SHARE