Α.Τσίπρας: Δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς μνημόνια και επιτροπεία – Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από 6 υπουργούς

Πρόγραμμα διακυβέρνησης, για την επόμενη τετραετία έως το 2023 παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε εκδήλωση στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής.

Ο Α.Τσίπρας παρουσίασε το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αναφορά σε όσα έχουν γίνει τα προηγούμενα 4,5 χρόνια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας και τα διλήμματα σε σχέση με το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην εκδήλωση  συμμετείχαν με ομιλίες τους οι υπουργοί Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ: Ηρθε η ώρα κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να ζήσουν καλύτερα.Εμείς που αποδείξαμε ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα, νομίζω ότι δικαιούμαστε την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από την ταλαιπωρία των μνημονίων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ο λαός της μπορεί να είναι περήφανος ξανά, γιατί δεν αποτελεί πια τον αποδιοπομπαίο τράγο της Ευρώπης,
Στα κρίσιμα και ιστορικά σταυροδρόμια των καιρών μας, βρέθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Σε όλη αυτή τη δύσκολη διαδρομή αναγκαστήκαμε πολλές φορές να σφίξουμε τα δόντια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις.
Κάποιους πικράναμε. Κάποιους δυσαρεστήσαμε. Ο δρόμος δεν ήταν καθόλου εύκολος. Η ανηφόρα ήταν μεγάλη και δύσκολη.
Και είχαμε ευθύνη να φτάσουμε όλοι στο τέλος του δρόμου. Να βγούμε όλοι μαζί σε ξέφωτο.
Κάποιοι λοιπόν έπρεπε να βοηθήσουν περισσότερο προκειμένου να μη μείνει κανείς πίσω στη διαδρομή.
Αυτούς τους ανθρώπους τους καταλαβαίνω περισσότερο από κάθε τι. Την κόπωσή τους, το θυμό τους τη δυσαρέσκειά τους.
Τους καλώ όμως να αναλογιστούμε όλοι μαζί αν άξιζε το κόπο αυτή η προσπάθεια.
Αν άξιζε το κόπο να μη μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος.
Και να  θυμηθούμε που ήταν η χώρα πριν τέσσερα χρόνια. Και που βρίσκεται σήμερα.
Σήμερα η Ελλάδα έχει ξανά ανοιχτό το δρόμο μπροστά της. Γιατί όλοι μαζί αντέξαμε».

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιλέξουν τη επόμενη κυβέρνηση βάσει του προγράμματος που προτείνει και να μην ξεχνούν ποιος ήταν αυτός που δημιούργησε την κρίση:

«Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν, αυτοί που παρέδωσαν 13% έλλειμμα και μας οδήγησαν στα μνημόνια.
Αυτοί που παρέδωσαν άδεια ταμεία και οδήγησαν ένα ολόκληρο έθνος έρμαιο κάθε εκβιασμού.
Και τώρα έρχονται να μας σερβίρουν το ίδιο ξαναζεσταμένο φαγητό.
Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τους Έλληνες στην ανεργία.
Το ίδιο πρόγραμμα που καταδίκασε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε αφανισμό.
Το ίδιο πρόγραμμα που έστειλε τη νιότη αυτής της χώρας μαζικά στο εξωτερικό».

Ο Α.Τσίπρας έθεσε τους εξής στόχους:

– Δημιουργία 500.000 νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας την επόμενη τετραετία.
– Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο για το 2020 όσο και για το 2021.
– 10.000 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία. Και ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στο 6% και στο 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
– Όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
– Την αύξηση στο 32% των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και την ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 32,5% ως το 2030
– Διπλασιασμό των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ.
– Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις στο 50%
– Μείωση του πρώτου κλιμακίου της φορολογίας εισοδήματος στο 20%
– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα ως 20.000 ευρώ.
– Ένα νέο Σύνταγμα

Το αίθριο του μεγάρου Μουσικής όπου παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμά του για την επόμενη 4ετία

Τζανακόπουλος: «Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα είναι σαφές»

«Στις 7 Ιουλίου, το δίλημμα ενώπιον όλων μας είναι σαφές. Ή θα κάνουμε το αποφασιστικό βήμα προς τα μπρος. Ή θα γυρίσουμε πίσω στα χέρια αυτών που μας χρεοκόπησαν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος προλογίζοντας την εκδήλωση παρουσίασης του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επόμενη τετραετία.

«Ο λόγος πλέον ανήκει στους πολίτες», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος από το αίθριο του Μεγάρου Μουσικής, δεδομένου ότι αυτό το σχέδιο «τίθεται από απόψε στην κρίση κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε νέας και νέου, κάθε εργαζόμενης και εργαζόμενου, κάθε επαγγελματία, κάθε συνταξιούχου, κάθε ανθρώπου που θέλει να πάει η χώρα μπροστά».

Είπε ότι η παρουσία στην αποψινή εκδήλωση αποδεικνύει το ξεχωριστό ενδιαφέρον που έχει η εκλογική μάχη της 7ης Ιουλίου, «ενδιαφέρον που αφορά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών την επόμενη μέρα αλλά και για τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει πλέον βγει από τη συνθήκη των μνημονίων χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού» και πως «»πλέον το μέλλον της χώρας εξαρτάται κυρίαρχα από τη βούληση των πολιτών», ότι «οι βαθμοί ελευθερίας στην άσκηση πολιτικής έχουν πλέον αυξηθεί και οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν πλέον παρελθόν» και πως «όλα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων».

Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για την Ελλάδα της νέας εποχής», βασίζεται πάνω σε πέντε κεντρικούς πυλώνες, «πάνω στους οποίους χτίζουμε την επόμενη μέρα για την κοινωνία και την οικονομία», όπως είπε. Αυτοί είναι:

«-Ανάπτυξη για όλους – Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

-Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς

-Δικαιότερη φορολογία

-Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

-Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία»

Χαρίτσης: Το βασικό ερώτημα είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ

Στο τρίπτυχο εξωστρέφεια – ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων – αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής, κωδικοποίησε ο Αλέξης Χαρίτσης τις παρεμβάσεις, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία.

«Το βασικό ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ποιο πρότυπο ανάπτυξης υπηρετούμε εμείς και ποιο η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων χρόνων. Δεν μπορεί να αφεθεί αόριστα στις “δυνάμεις της αγοράς” που έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Απαιτείται συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης», τόνισε από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο υπουργός Εσωτερικών.

Για την εξωστρέφεια, ο κ. Χαρίτσης είπε ότι στόχος έως το 2025 είναι ο διπλασιασμός των ξένων άμεσων επενδύσεων καθώς και η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ, με χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Έκανε λόγο για δρομολόγηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, δικαιοσύνη και χρηματοδότηση και ολοκλήρωση έως το 2021 του Εθνικού Κτηματολογίου και της μεταρρύθμισης «Δίκη Χωρίς Χαρτί». Προανήγγειλε επίσης την προώθηση νέου θεσμικού πλαισίου για το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με βασικά χαρακτηριστικά τον μακροχρόνιο προγραμματισμό, τα αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των πόρων και τον αυστηρό έλεγχο της αξιοποίησης των διατιθέμενων πόρων.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μίλησε για ριζική στροφή στην πράσινη ενέργεια με την υλοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων για 32% παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 32,5% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2030 και με την ολοκλήρωση των περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το τέλος του 2020.

 

Αχτσιόγλου: Δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι στο επίπεδο των εργασιακών σχέσεων, αναδεικνύονται οι μεγάλες διαφορές με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Η προστασία της εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι η συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Μια αντίληψη κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική».

Όπως είπε η κυβέρνηση παρέλαβε ανεργία 26% (60% στους νέους) και κατώτατο μισθό μειωμένο κατά 22% (32% για τους νέους), συλλογικές διαπραγματεύσεις παγωμένες και αδήλωτη εργασία στο 20%.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικά πράγματα αλλά «έφτασε μέχρι το μέσο της διαδρομής καθώς πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Κατά την Εφη Αχτσιόγλου δημιουργήθηκαν 380.000 θέσεις εργασίας, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 11%, ενώ καταργήθηκε ο υποκατώτατος μισθός. Επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και υπάρχουν 11 κλαδικές συμβάσεις. Η αδήλωτη εργασία μειώθηκε από το 20% στο 9%.

«Ακόμα και σήμερα η ΝΔ θεωρεί ότι η περίοδος των απορρυθμίσεων εργασίας αποτελούσε περίοδο θετικών μεταρρυθμίσεων» κατήγγειλε. Πρέπει να αποτρέψουμε την υπέρβαση της 8ωρης εργασίας, την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων, την κατάργηση του Επιδόματος Ανεργίας και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μιλώντας για τα σχέδια:

 • Στο τέλος της τετραετίας να ξανακερδίσουμε όλες τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν στην κρίση.
 • Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.
 • Μείωση ανεργίας γυναικών στο 10%.
 • Εφαρμογή κινήτρων για δημιουργία θέσεων εργασίας.
 • Διαδοχικές αυξήσεις κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και επαναφορά αρμοδιότητας καθορισμού τους στους κοινωνικούς εταίρους από το 2022.
 • Αναδιαμόρφωση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας από 8μηνα σε 12μηνα με αυξημένες αμοιβές.

Τσακαλώτος: Να αποφύγουμε φοροαπαλλαγές για τους λίγους, λιτότητα για τους πολλούς

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέπτυξε τις θέσεις για τη φορολογία. «Είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στους αντιπάλους», τόνισε.

Σημείωσε ότι πρέπει να μιλήσουμε για ποιους δεν έκαναν τίποτα για τη φοροδιαφυγή επί τριάντα χρόνια και μας άφησαν με πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ. Για να τα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου πήρε 63 δισ. ευρώ μέτρα. Εμείς τη συνεχίσαμε αλλά από την αύξηση της φορολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μερίδιο μόλις 17%.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια αλλά και τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα.

«Ένα πράγμα θέλουμε να αποφύγουμε: φοροαπαλλαγές για τους λίγους συνέχεια της λιτότητας για τους πολλούς. Αυτό είναι ο πυρήνας του προγράμματος της ΝΔ» τόνισε. «Η δέσμευση της ΝΔ να μειώσει τον φόρο επιχειρήσεων από το 28% στο 20% θα γίνει. Κοστίζει, όμως, ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Από πού θα βρεθούν τα λεφτά;» αναρωτήθηκε.

Αναφορικά με τους σχεδιασμούς ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ένα ισορροπημένο πακέτο με μέτρα που επηρεάζουν παραγωγή και κατανάλωση:

 • Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%
 • Σταδιακή μείωση πρώτου κλιμακίου φόρου εισοδήματος στο 20%
 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα (πλήρης απαλλαγή για το 92% αλλά με κόστος μικρότερο κατά 500 εκατ. ευρώ από την πλήρη απαλλαγή).
 • Μείωση ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά για το 2020 και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες.
 • Μείωση φόρου εισοδήματος μόνιμων κατοίκων νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, μείωση κόστους πετρελαίου θέρμανσης για ορεινές περιοχές
 • Μείωση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
 • Μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών.
 • Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων στο 150%.
 • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με διασταυρώσεις φορολογικών δηλώσεων με καταθέσεις.

«Καλούμε τα μεσαία στρώματα να σκεφτούν τι παραλάβαμε και τι προσπαθούμε να κάνουμε. Πρέπει να αποφασίσουν για τη ζωή τους».

Ξενογιαννακοπούλου: Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα όσα έγιναν στο χώρο του Δημοσίου: 

 • Απόδοση ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς
 • Θέσπιση συμφώνου συμβίωσης
 • Νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου
 • Επαναφορά απολυμένων – κατάργηση διαθεσιμότητας
 • Διαφάνεια στην κινητικότητα προσωπικού για πρώτη φορά. Εφαρμογή ενιαίου συστήματος κινητικότητας.
 • Δημοκρατικό και ψηφιακό σύστημα Αξιολόγησης
 • Αδιάβλητο σύστημα επιλογής προϊσταμένων με συμμετοχή του ΑΣΕΠ
 • Στοχευμένες προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς (Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια) Εφαρμογή του κανόνα 1:1
 • Ενίσχυση Κοινωνικών και Εκπαιδευτικών Δικαιωμάτων δημοσίων υπαλλήλων
 • Ειδικές διατάξεις πρόσληψης ΑμεΑ και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στο δημόσιο
 • Σύστημα Πολυετούς και Ετήσιου Στρατηγικού Προγραμματισμού Προσλήψεων στη βάση πραγματικών αναγκών
 • Παρατηρητήριο Δημόσιας διοίκησης για την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία της διοικητικής λειτουργίας

Αναφορικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης μίλησε για ψηφιακό ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημιουργία του ψηφιακού ΚΕΠ και σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων εντός του 2020

Η ψήφος του καθένα μας έχει αξία. Όταν η ΝΔ λέει ένα προς πέντε στις προσλήψεις δεν θα υπάρξει καμία πρόσληψη σε υγεία, παιδεία αλλά και ούτε προσλήψεις επιστημόνων. «Σήμερα υλοποιούμε 9.000 προσλήψεις. Με ένα προς πέντε μπορούμε 1.800. «Ο κ. Μητσοτάκης μιλά για 1.500 προσλήψεις στην αστυνομία. Ψεύδεται όταν μιλά για προσλήψεις σε νοσοκομεία και παιδεία».

«Η ΝΔ επιδιώκει εκχώρηση δομών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Πίσω από αυτά υποκρύπτονται απολύσεις. Όταν παραχωρείς δημόσιες υπηρεσίες υποκρύπτονται απολύσεις»

Οι σχεδιασμοί στον τομέα του Δημοσίου, όπως τους περιέγραψε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης περιλαμβάνουν:

 • Προώθηση της πρότασης για τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας – Εκκλησίας και συνέχιση του διαλόγου με την Εκκλησία
 • Θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια
 • Πλήρη μετάβαση στο ψηφιακό δημόσιο – Απλούστευση των διαδικασιών
 • Ψηφιακό ΚΕΠ εντός του 2020: Εξυπηρέτηση πολιτών από το γραφείο, το σπίτι και τις φορητές συσκευές τους
 • Ενίσχυση των δικαιωμάτων του πολίτη στις διοικητικές διαδικασίες
 • Αναβάθμιση εργασιακών σχέσεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις στο Δημόσιο
 • Πρόσληψη νέων επιστημόνων στο δημόσιο. Εισροή νέας γνώσης-ανάσχεση της δημογραφικής γήρανσης του ανθρώπινου δυναμικού

Νάσος Ηλιόπουλος: Αλληλεγγύη και ασφάλεια στην κοινωνία

Ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες χωρίς δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΣΥ και σε  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ήταν σε κατάρρευση, με δραματικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων (σωρευτικά πάνω από 40%), χωρίς μόνιμες προσλήψεις για 5 χρόνια. Ο ΕΟΠΠΥ είχε χρέη πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ιδιώτες παρόχους.

Στην Κοινωνική Ασφάλιση τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν έλλειμμα άνω του 1 δισ. Οι συντάξεις ήταν περικομμένες οριζόντια 12 φορές  με μειώσεις που έφταναν έως και το 50% και συνολικό ύψος περικοπών στα 45 δισ. Υπήρχαν 400.000 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές και τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 30 δισ.

Στην Παιδεία ήταν παγιωμένη κατάσταση της καθυστερημένης έναρξης λειτουργίας των σχολείων και των ειδικών σχολείων με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και τεράστια προβλήματα στη διανομή των βιβλίων.

Στην κοινωνική ασφάλιση υπήρχε παντελής έλλειψη οποιουδήποτε νομοθετικού πλαισίου και προϋπολογισμού για την προστασία από τη φτώχεια εντός της κρίσης. Διανέμονταν 200 επιδομάτων από 120 πηγές με αδιαφάνεια και ανισοτιμία.

Σύμφωνα με τον  Ν. Ηλιόπουλο η κυβέρνηση πέτυχε:

Στην Υγεία

 • Διασφαλίσαμε την ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία
 • Ενισχύσαμε το ΕΣΥ με προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, ιδρύσαμε νέα νοσοκομεία
 • Εισάγουμε νέα πολιτική τιμολόγησης – αποζημίωσης φαρμάκων μειώνοντας την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών
 • Παρέχουμε για πρώτη φορά δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για 800.000 παιδιά Δημοτικού

Στην Κοινωνική Ασφάλιση

 • Υλοποιήσαμε μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση μειώνοντας τις εισφορές για την πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών
 • Διαμορφώσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα
 • Μειώσαμε τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά 70%
 • Προχωρήσαμε σε αυξήσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα συνεχιστούν την επόμενη τετραετία
 • Επαναφέραμε ένα σημαντικό τμήμα της 13ηςσύνταξης που είχε ολοσχερώς καταργηθεί
 • Υλοποιούμε μια ρύθμιση-ανάσα 120 δόσεων για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Στην Παιδεία

 • Καθιερώσαμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
 • Επεκτείναμε το oλοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στο σύνολο των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης
 • Καλύψαμε όλο το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή
 • Ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
 • Αυξήσαμε τις δαπάνες για την έρευνα για πρώτη φορά στο 1% του ΑΕΠ
 • Θεσμοθετούμε μια νέα αρχιτεκτονική για τα Πανεπιστήμια, ώστε η Ανώτατη εκπαίδευση να είναι ενιαία χωρίς ΤΕΙ

Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

 • Τριπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας
 • Εφαρμόσαμε ουσιαστικές πολιτικές στήριξης: Πρόγραμμα καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, επίδομα παιδιού
 • Μειώσαμε την φτώχεια και την παιδική φτώχεια στα προ κρίσης επίπεδα
 • Εντάσσουμε τους ανάπηρους συμπολίτες μας στην εργασία, καλύπτοντας το 15% των νέων θέσεων στο Δημόσιο, χωρίς απώλεια του επιδόματος αναπηρίας
SHARE