Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διαπραγματευόμαστε δανειακή σύμβαση, όχι μνημόνιο

71BEB8A5351DF7FE20D0A1CB0D55FD3B

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ – «Εδώ που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει στην εποχή των Μνημονίων» είπε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία των ομιλιών, πριν ζητήσει από τους βουλευτές να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο Eurogroup της Τετάρτης δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά όλη η Ελλάδα και έκανε λόγο για πρωτοφανές κύμα στήριξης από τους Έλληνες στη νέα κυβέρνηση, πριν ακόμα αυτή πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης.

«Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης, διαπράττουν τεράστιο λάθος» τόνισε, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, για να προσθέσει: «Όσοι ποντάρουν σε αποτυχία της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν».

«Δεν διαπραγματευόμαστε το Μνημόνιο» επανέλαβε, αλλά τη δανειακή σύμβαση.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής: 

«Αν αποδεχτούμε να συνεχίσουμε από το σημείο που σταμάτησε η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είναι σαν να αποδεχόμαστε ότι δεν έγιναν οι εκλογές».

«Πρέπει να το καταλάβουν ότι την 25η Γενάρη δεν είχαμε μια απλή κυβερνητική εναλλαγή. Είχαμε το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος.»

«Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στα μνημόνια γιατί αυτό θα σήμαινε οτι η Ευρώπη της λαϊκής κυριαρχίας δεν υπάρχει πια».

«Τις επόμενες ημέρες θα κρίθει αν η Ευρώπη μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της και να προχωρήσει μπροστά αλλάζοντας».

«Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος. Με διάθεση να παραμείνουμε σε μια Ευρώπη ισότιμη και δίκαιη για τους λαούς της.»

«Σε λίγες μόνο μέρες καταφέραμε να μετατρέψουμε το ζήτημα της μικρής Ελλάδας, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά σε παγκόσμιο ζήτημα.»

«Μέσα σε λίγες μόνο μέρες διεξάγεται η διαπραγμάτευση που δεν έγινε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από το 2009 και μετά».

«Η νέα κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη δανειακή σύμβαση.»

«Τα μνημόνια ήταν η ευκαιρία το κοινωνικό κράτος, η υγεία, η παιδεία, η δημόσια περιουσία να περάσουν στα χέρια των συμφερόντων των λίγων.»

«Η δανειακή σύμβαση που διαπραγματευόμαστε δεν είναι το μνημόνιο. Είναι η συμφωνία με τους εταίρους για οικονομική στήριξη.»

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος

Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν μεγάλο λάθος. Στις 25 Ιανουαρίου δεν είχαμε μία εναλλαγή στην εξουσία, αλλά το τέλος ενός πολιτικού καθεστώτος που κυβέρνησε τη χώρα για 40 χρόνια και φέρνει ακέραια την ευθύνη για την καταστροφική 5ετία που πέρασε, δήλωσε κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Όσοι επενδύουν σε μία αποτυχία της κυβέρνησης, δηλαδή της Ελλάδας, να γνωρίζουν ότι εθελοτυφλούν. Ό,τι και να γίνει, ήδη ανήκουν στην ιστορία. Και η ιστορία θα τους κρίνει αυστηρά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «αυτό στο οποίο επενδύουν, μόνο τους εχθρούς της δημοκρατίας ενισχύει, και εδώ και στην Ευρώπη».

«Είχατε σχεδιάσει τον εκβιασμό της Ελλάδας έως την τελευταία λεπτομέρεια και αυτό ήταν η τελευταία σας επιλογή» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους.

Απευθυνόμενος δε στον κ. Σαμαρά ρώτησε εάν στο ΕΛΚ θα συζητήσει με την κ. Μέρκελ παράταση του ισχύοντος προγράμματος ή την εθνική θέση για ένα πρόγραμμα γέφυρα.

SHARE