Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Οι προβλέψεις για την “Γερμανική Ευρώπη” το 1992 και το 1995 παρόντος Πόλ Τόμσεν!

 

Συμπληρώνονται 22 χρόνια σήμερα από τον θάνατο του Α.Παπανδρέου. Είτε συμφωνούσε, είτε διαφωνούσε κανείς με την πολιτική του, όλοι του αναγνωρίζουν το μεγάλο προσόν της διορατικής πολιτικής και οικονομικής ανάλυσής του.

  Δείτε τι είχε πει στη Βουλή τον Ιούλιο του 1992 για την ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ και τι είχε πει στη Σύνοδο των Καννών το 1995 για την οικονομία αλλά και για τη λύση του Σκοπιανού. Παρών στη συνέντευξη τύπου, τότε και ο νεαρός Πολ Τόμσεν! Δείτε επίσης την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο το 1993 για το χρέος…

1.Ανδρέας Παπανδρέου, Βουλή των Ελλήνων, 28 Ιουλίου 1992, συζήτηση για την κύρωση της συνθήκης του Μάαστριχτ.

–  «Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;»

 – «Ηδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου».

– «Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας».

– «Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες».

– «Παραμένει, βέβαια, πάντα το ερώτημα, σε όλη αυτή την πορεία, εάν πορευόμαστε προς μία ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μία γερμανική Ευρώπη. Πρόσφατα η Γερμανία αύξησε το επιτόκιο, την ώρα που όλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική ζητούσαν να μην το κάνουν, διότι η πορεία προς την ύφεση είναι σαφής. Και όμως το έκαναν. Και διερωτάται κανείς σε ποιο μέτρο μπορεί να στηρίζεται η Ευρώπη στην γερμανική αλληλεγγύη».

 

– “Στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται η θεσμοθέτηση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, τα οποία τα πήραμε για τη Νότια Ευρώπη, αρνούμενοι να πούμε ναι στη διεύρυνση τότε, με Ισπανία, Πορτογαλία. Γίναμε αντιπαθητικοί, αλλά εξυπηρετήσαμε τα συμφέροντα και της Χώρας μας και του Νότου”.

 

2. Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ ΤΟ 1995

Μία προφητική δήλωση που είχε κάνει ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών το 1995, φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλήρως σήμερα. Παρών, στο ακροατήριο και ο Πολ Τόμσεν!

Ο Α.Παπανδρέου είχε προβλέψει την αποδυνάμωση των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων προς όφελος ενός ευρωπαϊκού διευθυντηρίου με επικεφαλής την ενοποιημένη Γερμανία.

Τότε είχε πει χαρακτηριστικά: «Βρίσκω ότι πάμε σ ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων. Συμφερόντων, το λέγω, ρητά… Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα. Σας λέγω όμως ότι εδώ…υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο…».

 

3.ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΤΟ 1993 ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ…

http://www.enikos.gr/politics/580862/andreas-papandreou-i-zoi-kai-to-ergo-enos-xarismatikou-igeti-mesa

SHARE