80% λιγότεροι οι πρόσφυγες και μετανάστες μέσω Τουρκίας;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) που στηρίζεται σε νέα στοιχεία της Frontex, κατά 80% έχει μειωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω Αιγαίου.

Από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τις 18 Μαρτίου, οπότε και συμφωνήθηκε η επαναπροώθηση και μετεγκατάσταση προσφύγων με την Τουρκία, κατέφθαναν καθημερινά στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο 1.676 πρόσφυγες. Από τις 20 Μαρτίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία, ο αριθμός έχει μειωθεί κατακόρυφα στους 337 πρόσφυγες.
΄
Αν και στις Βρυξέλλες η εξέλιξη αυτή καταγράφεται με ιδιαίτερη ικανοποίηση, η Κομισιόν δεν θέλει ακόμη να την κοινοποιήσει, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Ο λόγος; Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δώσει λίγο ακόμη χρόνο μέχρι να επιβεβαιωθεί η τάση για μεγαλύτερο διάστημα.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ που μίλησε στην εφημερίδα υπό το καθεστώς ανωνυμίας δεν θέλησε να σχολιάσει την εξέλιξη, λέγοντας ότι είναι νωρίς για την άντληση ασφαλών συμπερασμάτων. Εντούτοις, σημείωσε ότι «στη βάση των έως τώρα πληροφοριών, η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο επιδρά θετικά στη μάχη κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο».
tourkia-metanastes
Επιπλέον, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες έχει μειωθεί κατακόρυφα και ο αριθμός των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με την FAS, μέχρι τις 21 Μαρτίου είχαν πνιγεί 90 άτομα στη Μεσόγειο, αριθμός που έκτοτε έχει μειωθεί σε πέντε.

SHARE