Πέθανε μέσα στη φυλακή ο Π. Ψωμιάδης της Ασπίς Πρόνοια

Απεβίωσε μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού ο επιχειρηματίας, πρώην μεγαλομέτοχος του Ομίλου Ασπίς Παύλος Ψωμιάδης, σε ηλικία 78 ετών από καρδιακή ανακοπή.

Είχε καταδικαστεί για την υπόθεση «Ασπίς» σε κάθειρξη 22 ετών.

O Παύλος Ψωμιάδης ήταν παιδί μεταναστών από τον Πόντο και στα νεανικά του χρόνια έμενε στα Ταμπούρια στο Κερατσίνι του Πειραιά.

Το 1953 ξεκίνησε να δουλεύει ως κλητήρας για να βοηθήσει την οικογένειά του και συγχρόνως παρακολουθούσε μαθήματα σε νυχτερινό Γυμνάσιο, ενώ ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

Το 1967 θα κάνει τη μεγάλη ανατροπή. Θα γίνει ασφαλιστής στην Αmerican Life και δύο χρόνια μετά θα μετακινηθεί στην Ιnteramerican. Το 1977 θα πάρει μεταγραφή για την Ασπίς Πρόνοια. Ιδιοκτήτης της εταιρείας ήταν ο Αλέξανδρος Ταμπουράς. Το 1987 ο Παύλος Ψωμιάδης εξαγοράζει την Ασπίς Πρόνοια.

Την περίοδο της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, ο Παύλος Ψωμιάδης προσέφερε αποδόσεις στους επενδυτές, που ξεπερνούσαν τις προθεσμιακές καταθέσεις και τελικά, έφτασε η μέρα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί.

Η Ασπίς πιέστηκε για να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και τότε αποκαλύφθηκε «τρύπα» σχεδόν 400 εκατ. ευρώ, με αρνητικά αποτελέσματα για την εταιρεία. Άφησε στο δρόμο 700 εργαζόμενους και χάνοντας τα χρήματα χιλιάδων ανθρώπων που είχαν εμπιστευτεί τις καταθέσεις τους με συνταξιοδοτικά ή άλλα προγράμματα, στην Ασπίς.

Κατηγορήθηκε ότι είχε εξαπατήσει 37.000 ανθρώπους, που πλήρωσαν σχεδόν 250 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά συμβόλαια. Ήταν στη φυλακή από τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ είχαν φυλακιστεί αρχικά η σύζυγος και τα παιδιά του, οι οποίοι στην συνέχεια αποφυλακίστηκαν.

Τι λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε το θάνατο του κρατούμενου στις φυλακές Κορυδαλλού, επιχειρηματία Παύλου Ψωμιαδή, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την υπόθεση της Ασπίς Πρόνοια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού Παύλος Ψωμιάδης, γεννηθείς το 1939, «βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός και μεταφέρθηκε, συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο κρατουμένων όπου έγινε προσπάθεια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, χωρίς αποτέλεσμα».

Εκρατείτο μόνος του σε ατομικό κελί και ελάμβανε φαρμακευτική (καρδιολογική) αγωγή αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι «τις τελευταίες ημέρες δεν παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, ούτε ζήτησε οποιαδήποτε ιατρική συνδρομή, ή μεταφορά σε νοσοκομείο».

Τέλος, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι «ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές (Εισαγγελία, Αστυνομία, Ιατροδικαστική υπηρεσία) και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία διερεύνησης του θανάτου».

SHARE