Ενημέρωση: Τρεις ελληνικές εταιρείες- startups αλλάζουν το σκηνικό

NEW-MEDIA1

Σε μια εποχή ραγδαίων και δυσμενών οικονομικών αλλαγών, το τοπίο της ενημέρωσης αλλάζει πρόσωπο, αναζητώντας εναγωνίως καινούριες σταθερές.

Όχημα αυτών των αλλαγών είναι η τεχνολογία και το διαδίκτυο. Έτσι, το τιθέμενο Quo vadis στην περίπτωση των μέσων ενημέρωσης απαντάται σε εντελώς καινούριους τρόπους δημιουργίας και διάχυσης της πληροφορίας.

Τρεις εταιρείες, startups με εργαλείο την τεχνολογία έρχονται να προσθέσουν ένα μικρό λιθαράκι σ’ αυτό που ονομάζουμε «νέα μέσα» ή ακόμη και δημοσιογραφία των πολιτών.

1. Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να δημιουργήσετε το δικό σας εξατομικευμένο περιοδικό με βάση τις ιδιαίτερες προτιμήσεις και ανάγκες σας; Αυτό πρακτικά κάνει η Noowit, μια φρέσκια ελληνική startup που ιδρύθηκε το 2011 από  τους Νικόλαο Νανά και Χρήστο Σπιλιόπουλο.

Το NOOWIT  αποτελεί μια καινοτόμα  πλατφόρμα η οποία με τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων συγκεντρώνει περιεχόμενο από διαδικτυακές πηγές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του χρήστη. Ο χρήστης στην  συνέχεια μπορεί να εμπλουτίζει το συγκεκριμένο περιεχόμενο με  το δικό του δημιουργώντας το δικό του εξατομικευμένο περιοδικό,  μοιράζοντας το με όποιον το επιθυμεί.

Η  πρώτη έκδοση του NOOWIT είχε κυκλοφορήσει σε private beta το Μάιο του 2012 και έχει μέχρι σήμερα 500 εγγεγραμμένους χρήστες, κυρίως από Ελλάδα, ενώ πλέον έχει σταματήσει να δέχεται νέες εγγραφές, ενόψει του NEW! NOOWIT, το οποίο θα βγει σε private beta στο τέλος Ιανουαρίου.Στην νέα έκδοση, η ομάδα της εφαρμογής έχει βασιστεί στα στατιστικά χρήσης της πρώτης έκδοσης και τα σχόλια των χρηστών της, για να επικεντρωθεί στις πιο σημαντικές λειτουργίες και να βελτιώσει την χρηστικότητα της εφαρμογής.Έχει διατηρηθεί ο βασικός υπολογιστικός πυρήνας και έχει επανασχεδιασθεί και αναπτυχθεί από την αρχή ολόκληρο το interface.

Το Noowit απέσπασε το δεύτερο βραβείο στο TEDxAthensSalon τον Ιούνιο του 2012 μια ειδική εκδήλωση του TEDxAthens, αφιερωμένη στις startups.Η εκδήλωση χωριζόταν στο κομμάτι των ομιλιών με καλεσμένους γνωστά ονόματα της Ευρωπαϊκής και ελληνικής startup σκηνής και στο διαγωνιστικό κομμάτι όπου πέντε συνολικά ελληνικές startups παρουσίασαν τις ιδέες τους στο κοινό. Επιπλέον μετά τη παρουσία του στο Dublin Web Summit στην Ιρλανδία, το Noowit συμπεριληφθεί στις ανερχόμενες startups για το 2013 από το Betali.st.

2. LazyPub μια startup η οποία έχει ήδη κερδίσει μία υποψηφιότητα για βραβείο Europas στην κατηγορία των startups που έχουν ξεκινήσει σε λιγότερο από 12 μήνες τη δραστηριότητά τους. Αποτελεί  μία χαμηλού κόστους λύση που επιτρέπει την εύκολη δημοσίευση PDF, EPUB και HTML εκδόσεων σε κινητά τηλέφωνα και tablets.

Η εφαρμογή – για iOs προς το παρόν – αποτελείται από ένα ολοκληρωμένο σύστημα που επιτρέπει στους εκδότες να ανεβάζουν αρχεία προς δημοσίευση, να εμπλουτίζουν αρχεία με διαδραστικά στοιχεία (URLs, YouTube, Vimeo, mp3 files) μέσα από ένα απλό editor αλλά και να έχουν πρόσβαση σε αναλυτικά στατιστικά στοιχεία κυκλοφορίας για τις εκδόσεις τους.

Το προϊόν της LazyPub απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε  εκδοτικούς οίκους και εκδοτικές εταιρείες περιοδικών, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη δημοσίευση φυλλαδίων ή εταιρικών εκδόσεων.

3. ReadPoint, το πρώτο ελληνικό ψηφιακό περίπτερο το οποίο “μετρά” ήδη πεντέμισι χρόνια “ζωής”, καθώς αποτελεί συνέχεια του e-na newstand.

Με τη χρήση του ReadPoint χιλιάδες τίτλοι εφημερίδων, περιοδικών και βιβλίων είναι διαθέσιμοι στον υπολογιστή, το Notebook, το Κινητό ή το Tablet των συνδρομητών, πολύ πιο οικονομικά από τις έντυπες εκδόσεις, έως και στο 70%  της αρχικής τιμής με δυνατότητες αρχειοθέτησης, δημιουργίας αποκομμάτων, αποστολής σε φίλους καθώς και διανομής μέσω των social media.

Στόχος του ReadPoint παραμένει και η ανάπτυξη της δραστηριότητάς του στο εξωτερικό προς δύο κατευθύνσεις: προσφορά ελληνικών τίτλων σε όλους τους Έλληνες σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου καθώς και προσφορά ξενόγλωσσων τίτλων για τους κατοίκους των χωρών όπου θα δραστηριοποιηθεί  η εταιρεία στο μέλλον.

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.ocfightdoc.com

SHARE