22,8 δις ευρώ οι ζημιές του δημοσίου το 2011 – Στο 10,5% του ΑΕΠ παρά τους φόρους

Στο επίπεδο του 10,5% του ΑΕΠ κινείται αυτή τη στιγμή το δημοσιονομικό έλλειμμα του έτους 2011 παρά την «καταιγίδα» φοροεισπρακτικών και περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στον ελληνικό λαό την χρονιά που πέρασε.

Σύμφωνα, με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Νοεμβρίου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή το συνολικό έλλειμμα όλων των υπηρεσιών, των οργανισμών και φορέων του Δημοσίου (υπουργείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), διαμορφώθηκε σε 22,8 δισ. ευρώ.

Αν ληφθεί υπόψη η πρόβλεψη που έχει συμπεριλάβει το υπουργείο Οικονομικών στον Προϋπολογισμό του 2012, ότι το ΑΕΠ έχει διαμορφωθεί στα επίπεδα των 217,7 δισ. ευρώ το 2011, τότε το έλλειμμα των 22,8 δισ. ευρώ ισοδυναμεί με ποσοστό 10,5% του ΑΕΠ.

Όμως, επειδή η ύφεση της οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από 5,5% που προέβλεψε το υπουργείο με τον Προϋπολογισμό του 2012, το ΑΕΠ του 2011 είναι βέβαιο ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα 210 δισ. ευρώ, οπότε το έλλειμμα μπορεί τελικά να κλείσει σε επίπεδο υψηλότερο του 10,5% του ΑΕΠ. Βεβαίως, τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαφέρουν από τα στοιχεία για το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε δημοσιονομική βάση, τα οποία λαμβάνονται υπόψη με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών για τον προσδιορισμό του συνολικού δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας και την παρακολούθησή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγεθών συνήθως δεν είναι πολύ μεγάλη. Συνεπώς, και το τελικό μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του έτους 2011 θα διαμορφωθεί σε επίπεδο υψηλότερο του 10% του ΑΕΠ και θα διατηρηθεί σχεδόν στα ίδια υψηλά επίπεδα με το προηγούμενο έτος, στην καλύτερη περίπτωση!

Εξαιτίας των δυσμενέστατων αυτών εξελίξεων, ο Προϋπολογισμός του 2011 θα κλείσει με έλλειμμα σημαντικά υψηλότερο από αυτόν που εκτιμάται στον πρόσφατα ψηφισθέντα Προϋπολογισμό του 2012.

SHARE