2-3 δισ. ευρώ στην Ελλάδα με το νέο αναπτυξιακό πακέτο των 130 δισ.

Σε συμφωνία για διάθεση του 1% του ΑΕΠ της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης ύψους 130 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης φαίνεται ότι κατέληξαν οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας που συναντήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην Ρώμη, ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής που θα διεξαχθεί στις 28-29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Ο «πρώτος στόχος» στον οποίο συμφώνησαν οι τέσσερις ηγέτες είναι η «προώθηση της ανάπτυξης», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μετά το πέρας της μίνι-συνόδου.

Ο τελευταίος εκτίμησε ότι «το ευρώ είναι εδώ για να μείνει, και δεσμευόμαστε γι’ αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να δώσουμε στις αγορές και τους ευρωπαίους πολίτες την προοπτική «της μη αναστρεψιμότητας αυτού του μεγάλου σχεδίου που έχει επιτύχει μέχρι στιγμής και ονομάζεται ευρώ».

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε από την πλευρά του ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να διαθέσουν «το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, δηλαδή 120 με 130 δισεκατομμύρια ευρώ, στην ανάπτυξη».

Εάν προχωρήσει η πρόταση αυτή, τότε σε ένα τέτοιο πακέτο στην Ελλάδα θα αντιστοιχούσαν περίπου 2-3 δισ. ευρώ, αναλογικά με το ΑΕΠ της.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είναι το σωστό μήνυμα
να επενδύσουμε ένα επιπλέον 1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην ανάπτυξη».

Ευρωομόλογα

Δεν υπήρξε όμως αντίστοιχη σύμπνοια και στο θέμα των ευρω-ομολόγων για τα οποία δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια μέχρι να εκδοθούν τα ευρωομόλογα. «Θεωρώ ότι τα ευρωομόλογα είναι μια επιλογή (…), αλλά όχι σε 10 χρόνια».

«Εφόσον υπάρχει μια ένωση, τα ευρωομόλογα θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την Ευρώπη και θα εξακολουθήσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Ο Ολάντ επεσήμανε πάντως ότι προτού τα ευρωπαϊκά κράτη παραδώσουν την κυριαρχία τους σε μια κεντρική αρχή στις Βρυξέλλες χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Όσον αφορά το θέμα του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θα εργαστεί για να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό. Ο γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η μίνι-σύνοδος ήταν χρήσιμη για να προετοιμαστούν οι τέσσερις ηγέτες για την ευρωπαϊκή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου και θα αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσει προόδους στη δημιουργία εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη και την Ευρώπη», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Θεωρώ ότι η σημερινή μας συνάντηση ήταν χρήσιμη για την επίτευξη αυτού του στόχου».

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης.

Από την πλευρά της η Μέρκελ υπογράμμισε ότι η λύση για να ξεπεραστεί η κρίση είναι να αποκτήσουμε «περισσότερη Ευρώπη και όχι λιγότερη».

«Πρέπει να δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και να συμφωνήσουμε σε μια πολιτική ένωση. Επιθυμούμε να εργαστούμε για μια μεγαλύτερη πολιτική ένωση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνούν σε αυτό. Δεν χρειάζεται λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη», σημείωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου.

SHARE