18 δισ. την Παρασκευή στις τράπεζες

Στο υπουργικό της Παρασκευής η κυβέρνηση θα λάβει μια ενδιάμεση απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Συγκεκριμένα, θα δοθούν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank) 18 δισ. ευρώ, με την απόφαση για το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν οι μέτοχοί τους να πηγαίνει τον Σεπτέμβριο, μετά την τελική έκθεση της Black Rock.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ενισχυθούν οι τράπεζες, οι οποίες ανακοίνωσαν ιστορικές ζημιές και να δοθεί ένα μήνυμα σταθερότητας στην κοινή γνώμη ενόψει των εκλογών.

Στην αναμονή βρίσκονται άλλα 7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, τα οποία όμως θα δοθούν μετά τις εκλογές.

Για τρίτη φορά στο υπουργικό το θέμα των τραπεζών

Πολύ κοντά στις πρώτες ουσιαστικές αποφάσεις φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση, όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στο υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να μπει για τρίτη φορά το θέμα των τραπεζών, για να επιλυθούν βασικά ζητήματα για τους όρους και την διαδικασία. Το πιθανότερο όμως και πάλι είναι να παραδοθεί το «πακέτο» στην όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές, χωρίς να προκαταλαμβάνονται οι δικές της αποφάσεις.

Στο υπουργικό θα συζητηθεί επίσης η εκκρεμότητα που υπάρχει με τα περίπου 6,5διςε.¤ ομολόγων σε ξένο δίκαιο, που αρνήθηκαν οι κάτοχοί τους να υπαχθούν στο κούρεμα. Όπως και το θέμα της ανακεφαλαίωσης, τα ζητήματα αυτά θα εξεταστούν και από την τρόικα, που αναμένεται να καταφτάσει στις 19-21 Μαΐου.

Σε συνεννόηση με την ΕΕ και την τρόικα, επιδιώκεται να υπάρξουν όλες οι νομικές διασφαλίσεις προκειμένου αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον (στις 15 Μαΐου λήγουν ομόλογα 450 εκατ. ευρώ των οποίων οι κάτοχοι αρνούνται να «κουρευτούν» και ζητάνε «όλα τα λεφτά»).

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο αποζημίωσης των Ελλήνων ομολογιούχων, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι δεν πρέπει να εμπλέκεται το θέμα στην αντιπαράθεση των κομμάτων για προεκλογικούς λόγους.

SHARE