14 Ιουνίου 1987: Τότε που ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ – Ολόκληρος ο τελικός Ελλάδα-ΕΣΣΔ 103-101

Όσα χρόνια και να περάσουν κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει στην Ελλάδα το θρίαμβο της 14ης Ιουνίου του 1987!

Τότε που ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπη υποκλίθηκε στο μεγαλείο του Νίκου Γκάλη, του Παναγιώτη Γιαννάκη και της “επίσημης αγαπημένης” όπως ονομάστηκε αργότερα. Εκείνο το βράδυ όμως στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μπήκαν οι βάσεις για το “μύθο” της Εθνικής μας ομάδας που έκανε χιλιάδες, εκατομμύρια Έλληνες να αγαπήσουν το μπάσκετ…

Οι βάσεις όχι μόνο ενός ονόματος, ενός χαρακτηρισμού ομάδας αλλά μίας ολόκληρης γενιάς που γαλουχήθηκε με αυτήν την επιτυχία και οδήγησε σε πολλές, δεκάδες ακόμα, σε επίπεδο Εθνικών αλλά και συλλόγων.

Ο τελικός ήταν το αποκορύφωμα μίας ανέλπιστης, μοναδικής πορείας των “γαλανόλευκων” παιδιών που πέτυχαν δύο νίκες επί της πανίσχυρης Γιουγκοσλαβίας μεταξύ άλλων. Ο στόχος ήταν η οκτάδα, αλλά τρώγοντας ανοίγει η όρεξη. Και τα “παιδιά” μας… έφαγαν όποιον βρήκαν μπροστά τους ως τον τελικό και εκεί ολοκλήρωσαν το έπος του ’87 που όσα χρόνια και να περάσουν, δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί.

Κανείς όμως δεν θα ξεχάσει τον Νίκο Γκάλη να “βομβαρδίζει” το καλάθι των Σοβιετικών βάζοντας μερικά από τα πιο απίθανα καλάθια που έχετε δει.

Τον Παναγιώτη Γιαννάκη να βουτάει για να πιάσει τις μπάλες και να σηκώνεται όρθιος μετά το τρομερό χτύπημα του γίγαντα Τσατσένκο.

Τον Λιβέρη Ανδρίτσο να ισοφαρίζει με βολές το παιχνίδι στην κανονική περίοδο και τον Αργύρη Καμπούρη να βάζει εκείνες τις δύο από τη “γραμμή” που έδωσαν τη νίκη στην παράταση με 103-101…

 

Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101 (τελικός, παράταση, κ.α. 89-89)

Όταν η Αθήνα «έλιωνε» κυριολεκτικά - Το «μαύρο» καλοκαίρι του 1987 ...

Ελλάδα: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φιλίππου, Φασούλας 10, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Ανδρίτσος 12.

 

Ένα ταξίδι στις αναμνήσεις... - Εθνική - SPORT 24
Τι έγραφαν οι εφημερίδες για τον θρίαμβο του '87! (pics) | Μπάσκετ ...
Τα πρωτοσέλιδα του θριάμβου - 26 χρόνια απο το Ευρωμπάσκετ της ...
Ένα ταξίδι στις αναμνήσεις... - Εθνική - SPORT 24
Πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ του θριάμβου!
https://i2.prth.gr/files/2016/06/14/ef5.jpg

 

SHARE