Φ. Γεννηματά: «Αν οι Τουρκία περάσει από τα λόγια στις πράξεις, θα απαντήσουμε άμεσα – αποφασιστικά»

Συνεδρίασε το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Νίκου Ανδρουλάκη και Εύας Καϊλή και τη παρουσία όλων των βουλευτών.

Στην εισαγωγική παρέμβαση της η Φώφη Γεννηματά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα και ο υπόλοιπος κόσμος ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με τριπλή κρίση, υγειονομική, οικονομική και κοινωνική, επικαλούμενη τα όσα συμβαίνουν αυτό τον καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. «Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής. Κανείς δεν πρέπει να αγνοήσει ότι, εκτός από τον αντιρατσιστικό χαρακτήρα, τα αιτήματα που διατυπώνονται στις διαδηλώσεις θέτουν και ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Όλοι ζητούν αλλαγή», είπε η κ. Γεννηματά.

Επισήμανε de πως η τακτική του διαίρει και βασίλευε του Προέδρου Τραμπ δεν εκπλήσσει γιατί οι εκφραστές των πιο βαθιά συντηρητικών αλλά και λαϊκίστικων πολιτικών καταφεύγουν στην πόλωση και στον διχασμό για να «επιβιώσουν» πολιτικά αδιαφορώντας για τις μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις και την επικίνδυνη βία που γεννούν. «Τις συνέπειες τέτοιων επιλογών τις έχουμε ζήσει στην Ελλάδα, τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός. Αυτοί που πολώνουν και διχάζουν υπηρετούν ιδιοτελείς σκοπούς. Δεν έχουν καμία σχέση με τις προοδευτικές αξίες, ιδέες, πολιτικές. Οδηγούν σε επικίνδυνα αδιέξοδα τον τόπο», επεσήμανε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Χαρακτήρισε τη πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης θετική και τώρα το κρίσιμο είναι, όπως τόνισε, να ληφθεί απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χωρίς αλλαγές, περικοπές, αστερίσκους και όρους χωρίς σκιώδες μνημόνιο από την πίσω πόρτα. «Τώρα είναι η ώρα των πρωθυπουργών. Όσο δε αφορά την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Τόνισε ότι οι ιδέες και οι αρχές της σοσιαλδημοκρατίας είναι σήμερα επίκαιρες όσο ποτέ και πως η ατζέντα μιας σύγχρονης, «έξυπνης» σοσιαλδημοκρατίας επιστρέφει ως μοναδική εναλλακτική πρόταση, γι’ αυτό και πληθαίνουν οι απομιμήσεις. Επανέλαβε εμφατικά ότι «ένα αυτόνομο, δυναμικό και ανεξάρτητο Κίνημα Αλλαγής που εκφράζει γνήσια τις αρχές και αξίες της σοσιαλδημοκρατίας ενοχλεί. Όμως εμείς δεν κάνουμε πίσω. Αυτή η συζήτηση πότε για δήθεν σύμπλευση με το ΣΥΡΙΖΑ , πότε με τη ΝΔ, πότε για ίσες αποστάσεις, εξυπηρετεί μόνο το πλαστό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας, που θέλουν κάποιοι να χτίσουν. Ένα δίπολο που μόνο διχασμό παράγει. Αυτή η συζήτηση μας προσβάλλει. Χρειάζεται ήθος και στην πολιτική και στην ενημέρωση. Δεν φιμώνουμε κανέναν αλλά η συνεχής αναπαραγωγή της εξυπηρετεί μόνο σκοπιμότητες». Μάλιστα υπογράμμισε ότι η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είναι στρατηγική επιλογή και δεν συνιστά εμμονή σε τακτικές «αποστάσεων» αλλά αντιθέτως έχει πολιτικό περιεχόμενο και ουσία.

Επίσης η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι «με την αυτόνομη πορεία μας ενισχύεται η υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε ένα κόμμα γνήσια πατριωτικό.

Βασικό στοιχείο της επιλογής μας είναι η Εθνική Συνεννόηση. Πιστεύουμε στον διάλογο για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Ιδιαίτερα τώρα που η τουρκική προκλητικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Πρέπει να καταλάβουν καλά όλοι ότι, εάν οι Τούρκοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις, θα απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά». Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση αυτή την αποφασιστικότητα να εκπέμπει.

Υπογράμμισε ότι «τα εθνικά μας δίκαια είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι’ αυτό επιμένω στην ανάγκη ενός αρραγούς μετώπου στο εσωτερικό. Ένα ισχυρό μήνυμα όχι μόνο για το εσωτερικό της χώρας, αλλά και για όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει αναθεωρητικό σχέδιο για τις συνθήκες και θέλει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα μας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα παράνομα σχέδιά της στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Άφησε δε αιχμές για αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες υποστηρίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα λανθασμένοι χειρισμοί, ατυχείς διατυπώσεις, παλινωδίες και τριβές μεταξύ Άμυνας και Εξωτερικών επιτείνουν αυτή την ανάγκη και είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να κινηθεί στην κατεύθυνση της συνεννόησης και της σύγκλισης.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θέλει να συγκληθεί Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για να έχει λυμένα τα χέρια του, όπως είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας που χειρίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών μόνος του.

Για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τις πρωτοβουλίες του Κινήματος Αλλαγής, η πρόεδρός του είπε πως επιχειρεί να διαμορφώσει «μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες το κοινωνικό συμβόλαιο της νέας Αλλαγής, για μια άλλη πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα μας. Για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που αξιοποιεί τα διδάγματα της κρίσης, αναδεικνύει το νέο ρόλο του κράτους, τις νέες προτεραιότητες για την ψηφιακή εποχή, την πράσινη συμφωνία, αλλά και για την εργασία και το κοινωνικό κράτος, που έχει ως κύριο στόχο την μείωση των ανισοτήτων και που υπερασπίζεται και διευρύνει τα δικαιώματα και αναβαθμίζει τους θεσμούς της δημοκρατίας.

Αυτό ακριβώς το σχέδιο επιχειρούμε να προσεγγίσουμε μέσα από τις διαδικασίες της Πανελλαδικής μας Συνδιάσκεψης». «Τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, παρουσιάζουμε την δική μας πρόταση, τις δικές μας κατευθύνσεις για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά τη δράση και τις πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και την κυβερνητική πολιτική σε αυτή την περίοδο, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως οι βουλευτές πρέπει να αναδείξουν αυτά που δεν κάνει η κυβέρνηση «για να στηρίξει επιχειρήσεις και εργαζόμενους με ταυτόχρονη ανάδειξη των δικών μας προτάσεων του Ενδιάμεσου Προγράμματός μας».

«Σας καλώ να δώσουμε δυναμικά τη μάχη όλοι μαζί και ο καθένας από εσάς στον τομέα του να πρωτοστατήσει μαχητικά απέναντι στους αρμόδιους υπουργούς.

Και να είστε βέβαιοι πως αυτή η στάση, αυτή η δουλειά μας αναγνωρίζεται και θα επιβραβευθεί από τους πολίτες στις επόμενες εκλογές», δήλωσε με αισιοδοξία.