>Υποτονικό κλίμα στην Ασία, κλειστή η αγορά του Τόκιο

>
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Δευτέρας, ωστόσο το κλίμα είναι υποτονικό καθώς η αγορά της Ιαπωνίας παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας.

Οι υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν δαπάνες της ιαπωνικής κυβέρνησης με σκοπό την ανοικοδόμηση της χώρας, μπορεί να επιταχύνουν μια δημοσιονομική κρίση στις αγορές κρατικού χρέους της Ιαπωνίας, σύμφωνα με τη Moodys, η οποία ωστόσο δηλώνει πως δεν υφίσταται άμεσος κίνδυνος για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

«Χρηματοδοτώντας τις προσπάθειες ανάκαμψης με επιπρόσθετο κυβερνητικό δανεισμό, αναμένεται να καθυστερήσει την οποιαδήποτε επιστροφή σε μια τροχιά δημοσιονομικής ενοποίησης, και μπορεί να επισπεύσει το σημείο όπου οι επενδυτές στα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα θα χάσουν την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να συγκρατήσει το χρέος της», επισημαίνει η Moody’s σε report της.

Εξάλλου, μέχρι και πέντε χρόνια μπορεί να πάρει για την Ιαπωνία προκειμένου να ανασυγκροτηθεί μετά από το σεισμό και το τσουνάμι αυτού του μήνα, υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Οργανισμός τόνισε πως η εμπειρία του διδάσκει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011. «Η ανάπτυξη ωστόσο θα πρέπει να ανακάμψει στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι προσπάθειες ανασυγκρότησης, οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και πέντε χρόνια, ανεβάζουν στροφές».

Στα επιχειρηματικά νέα, η Nissan Motor ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή και τις λειτουργίες συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα, όντας η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που επαναρχίζει το σύνολο των παραγωγικών λειτουργιών στην χτυπημένη από τον εγκέλαδο χώρα.

Στο ταμπλό, ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,2% στο Χονγκ Κονγκ.

Στο Τόκιο, η αγορά παρέμεινε κλειστή λόγω αργίας. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,40%.

Στην ηπειρωτική Κίνα και ειδικότερα στη Σαγκάη, η αγορά εμφανίζει μικτά πρόσημα με τον Shanghai Composite να ενισχύεται σε ποσοστό 0,08% και τον ευρύτερο CSI 300 να υποχωρεί σε ποσοστό 0,27%.

Ο δείκτης Kospi, στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε 1,13%, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex κατέγραψε κέρδη 0,87%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης ASX200 σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης NZX50 στη Νέα Ζηλανδία κινήθηκε στο +0,27%.

Στην Ινδία ο δείκτης Sensex 30 ενισχύθηκε 0,11%, ενώ ο Strait Times στη Σιγκαπούρη σημειώνει κέρδη 1,42%.