Τσίπρας: Η κυβέρνηση διώχνει 4.000 επιστήμονες για να επαναπατρίσει 500

Με τον Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία των 4.000 επιστημόνων, 22-28 ετών (κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού και, κάποιοι, διδακτορικού) των οποίων οι συμβάσεις εργασίας, με το πρόγραμμα που είχε εκπονήσει προ έτους το τότε υπουργείο Εργασίας, υπό την Έφη Αχτσιόγλου, λήγουν σε ένα μήνα.

Μεταξύ άλλων, μετέφεραν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη θέση ότι το νέο πρόγραμμα του Γιάννη Βρούτση κινείται σε παλαιοκομματικές λογικές, προκειμένου να τακτοποιηθούν «γαλάζια παιδιά» που δεν προσελήφθησαν ως μετακλητοί.

«Διώχνει 4.000 για να πάρει 500», είπαν, καθώς όλοι τους βρίσκονται αντιμέτωποι με την μη παράταση του προγράμματος, χωρίς κάποια σαφή εξήγηση ή δέσμευση για νέο πρόγραμμα από την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο κ.Τσίπρας, αφού μίλησε για «εξοργιστική αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία», συνόψισε την κατάσταση ως εξής: «Ανακοίνωσαν πρόγραμμα για το brain drain για 500 επιστήμονες με 3.000 ευρώ. Δηλαδή τους 4.000 που είναι ήδη μέσα, δεν τους ανανεώνουμε, μειώνουμε τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόγραμμα στο μέλλον και, για να είμαστε καλά με την εικόνα μας, κάνουμε ένα επικοινωνιακό show».

Οι εκπρόσωποι των 4.000 νέων επιστημόνων σημείωσαν από την πλευρά τους πως αυτό θυμίζει τις παλιές εποχές, τότε που ένα κόμμα που ερχόταν στην εξουσία είχε τη δυνατότητα αθρόων διορισμών στις ΔΕΚΟ. Τώρα, τόνισαν, αντί γι’ αυτό, δημιουργούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, με καλούς μισθούς, ώστε να διατηρηθεί η παλιά πρακτική.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όσοι έχουν κάποια οικογενειακή και κομματική σχέση με στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο κ.Τσίπρας πρόσθεσε με νόημα: «όσοι δεν μπόρεσαν, δηλαδή, να μπουν στους μετακλητούς».

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ποια είναι η απάντηση που τους δίνει η κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των νέων επιστημόνων σημείωσαν ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή. Ανέφεραν πως άλλες απαντήσεις δίνει ο υπουργός κ. Βρούτσης και άλλες ο κ. Μηταράκης. Πιο συγκεκριμένα είπαν ότι κ. Βρούτσης στη Βουλή απάντησε πως πρέπει να ενταχθούν και νέα άτομα σε κάποιο καινούριο πρόγραμμα, το οποίο, ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει, ούτε έχει προσδιορίσει τον χρόνο που θα ανακοινωθεί.

Από την άλλη πλευρά οι νέοι επιστήμονες μιλώντας για τον υφυπουργό Εργασίας σημείωσαν: «μας είπε ψέμματα ο κ. Μηταράκης, μας είπε ότι ένα μέρος του ποσού δόθηκε στο κοινωνικό μέρισμα», κάτι που χαρακτήρισαν ως «εξωφρενικό».

Επισήμαναν δε, ότι η κ.Αχτσιόγλου και ο κ.Ηλιόπουλος είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα βασιζόμενοι στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

«Την ίδια ώρα που δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο του 2020, ανακοινώνει νέο πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό 500 επιστημόνων, ενώ έχει αποφασίσει να μειώσει τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει άλλο πρόγραμμα στο μέλλον», τονίζει σε ανάρτηση του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «Είναι εξοργιστική η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία».

Η ανάρτηση στα social media  του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

Σε ακόμα ένα ζήτημα η σημερινή κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά σόου. Την ίδια ώρα που δεν ανανεώνει τις συμβάσεις των 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον Ιανουάριο του 2020, ανακοινώνει νέο πρόγραμμα για τον επαναπατρισμό 500 επιστημόνων, ενώ έχει αποφασίσει να μειώσει τα κονδύλια στον ΟΑΕΔ ώστε να μην υπάρξει άλλο πρόγραμμα στο μέλλον. Είναι εξοργιστική η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην πραγματικότητα και την επικοινωνία.