Τσίπρας για Μητσοτάκη: Αντί να στέλνει επιστολές στην ΕΕ, ας εφαρμόσει εδώ μέτρα

«Η ακρίβεια πλέον παίρνει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης. Όσο το εισόδημα συρρικνώνεται και τα χρέη αυξάνονται, όσο ο λογαριασμός για την ενέργεια, το ρεύμα, το φυσικό αέριο πολλαπλασιάζεται, όσο ο τζίρος για τους καταστηματάρχες μειώνεται δραματικά, τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά σε κίνδυνο να αντιμετωπίσουμε μία κρίση κοινωνική, που θα ξεπεράσει ίσως και τις δύσκολες στιγμές των πρώτων μνημονιακών χρόνων».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά από την περιοδεία του στην αγορά της Καλαμάτας, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με καταναλωτές, εργαζόμενους και καταστηματάρχες για την κατάσταση στην αγορά, «τις εκρηκτικές διαστάσεις» που λαμβάνει η ακρίβεια τόσο στην ενέργεια και τα καύσιμα όσο και σε όλα τα προϊόντα και τη «δραματική μείωση» του εισοδήματος και της αγοραστικής τους δύναμης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι «τους τελευταίους οκτώ μήνες η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στην πραγματικότητα παρατηρεί το φαινόμενο» και πως «όχι μόνο δεν είχε την ικανότητα να προβλέψει τι έρχεται, αλλά παρίστανε τον τροχονόμο των καρτέλ». Τόνισε ότι «οι υψηλές τιμές ενέργειας σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλονται και στην αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, των παρόχων», για να σημειώσει ότι «περίπου ένα 30% των αυξήσεων μετατρέπονται σε δικά τους κέρδη». «Αυτό το άφησε η κυβέρνηση να εξελιχθεί. Ήταν πολιτική της επιλογή να μη συγκρουστεί με συμφέροντα. Και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να είναι πολιτική της επιλογή», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε το ερώτημα: «αντί ο κ.  Μητσοτάκης να στέλνει επιστολές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας δήθεν να ρυθμιστεί το πλαίσιο της ευρωπαϊκής και διεθνούς αγοράς, γιατί δεν παίρνει την απόφαση να εφαρμόσει εδώ μέτρα που ρυθμίζουν το πλαίσιο της εγχώριας αγοράς ενέργειας;». Συγκεκριμένα ρώτησε: γιατί δεν βάζει πλαφόν, όπως έχουν κάνει κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην τιμή της ενέργειας στο τιμολόγιο που παίρνει ο καταναλωτής; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης; Γιατί δεν προχωράει άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχουμε προτείνει;

«Η απάντηση είναι γιατί δεν έχει έγνοια να στηρίξει την κοινωνία. Μόνο να βρίσκει δικαιολογίες», σχολίασε, για να τονίσει ότι «τούτη την ώρα όμως η χώρα δεν χρειάζεται μία κυβέρνηση της δικαιολογίας, χρειάζεται μία κυβέρνηση της ευθύνης, της ευθύνης να προστατεύσει την κοινωνία από αυτή την πρωτοφανή κρίση, μέρος της οποίας αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη τους τελευταίους οκτώ μήνες». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι η μόνη διέξοδος για να αναλάβουμε την ευθύνη να ξαναστήσουμε στα πόδια της την κοινωνία, που κινδυνεύει με μία νέα λεηλασία».